Goudbes
Goudbes (Physalis peruviana) wordt ook wel Ananaskers, Incabes of Kaapse kruisbes genoemd. Van oorsprong komt deze plant voor in de Andes, maar wordt wereldwijd in tropische en subtropische gebieden gekweekt. In Nederland en België komt de Goudbes ook voor en kan hij als kamerplant of in de tuin worden gekweekt. De vruchten zijn oranje van kleur en zitten vol vitamine A. Ze worden omhuld door een lichtbruine kelk. Deze kelken zorgen ervoor dat de vrucht beschermd wordt tegen insecten. De kelk kun je niet eten.
De Goudbes staat bekend om zijn geneeskundige werking. Wereldwijd is de goudbes een geneesmiddel bij malaria, kanker, reumatische aandoeningen, hepatitis, astma, pterygium en dermatitis. Het bevat een hoog gehalte aan antioxidanten; stoffen die het immuunsysteem versterken. In de kruidentherapie staat het te boek als een antibacterieel, koortswerend, vochtafdrijvend, immuunsysteemversterkend en ontstekingsremmend medicijn.
Goudbes in de tuin
De zaden van de Goudbes kun je in maart onder/achter glas zaaien. De Goudbes staat graag in een licht vochtige bodem. En als je hem in de zomer op tijd water geeft bevordert dit de groei. De plant kan 1 tot 2 meter hoog worden en is breed vertakt.
In mei/juni verschijnen de gele bloemen die zelfbestuivend zijn. Vanaf juni/juli zijn de vruchten rijp. Ze smaken licht aromatisch zoet tot zoetzuur. De smaak lijkt een beetje op die van ananas. De vruchten kun je plukken en meteen opeten, maar je kunt er ook jam of compote van maken. De Goudbes geeft vruchten tot de herfst. In de winter sterft de plant geheel af waarna hij in april/mei weer opkomt. De plant is niet winterhard. Je kunt hem vorstvrij bewaren of elk jaar nieuwe zaadjes kopen.
Bewaren
Vers geplukte bessen kunnen enkele maanden bewaard worden. Rijpe bessen kunnen nog enkele dagen worden bewaard op een koele plaats van circa 12 graden. Onrijpe bessen rijpen bij kamertemperatuur goed na op een fruitschaal.
Goudbes in de keuken
Rijpe goudbessen zijn heerlijk om puur te eten. Verwijder het steeltje en het lampionnetje en was de vrucht in water. Onrijpe bessen zijn groenachtig van kleur en lichtzuur van smaak. Je kunt ze zoeter maken met wat suiker. Prik de schil op enkele plaatsen in en strooi er wat suiker over. Laat ze een uurtje staan, zodat de suiker er goed in kan trekken. Halveer de bessen voor het gebruik in een fruitsalade.
Goudbes smaakt ook heerlijk in een groene salade, of in een fruitsalade met aardbeien, banaan en frambozen. Of met plakjes kiwi op een taartbodem. Wat ook kan is inprikken met een naald en er Grand Marnier overheen gieten. En ze zijn ook heerlijk in combinatie met ijs en slagroom.
Bekijk hier enkele heerlijke recepten met Goudbes, zoals Goudbes yoghurttaart, Goudbes-Jam en Biscuit taart met goudbes jam en botercrème.
Deel deze pagina