Blauwe bes
Blauwe bessen, ook wel Amerikaanse bosbessen genoemd, zijn afkomstig uit de heifamilie. De bessen groeien in bosjes aan de struik met witroze bloemen en de bladeren kleuren in de herfst vuurrood. Oorspronkelijk komt de blauwe bes uit het noordoosten van de Verenigde Staten, maar tegenwoordig wordt deze fruitsoort op alle continenten geteeld. In Nederland vindt de teelt vooral in Noord-Limburg, Brabant en Drenthe plaats.
Blauwe bessen zijn erg gezond. Ze bevatten vitamine A, B en C en daarnaast ook nog magnesium en anti-oxydanten. Ze hebben verschillende geneeskrachtige werkingen; ze remmen diabetes en helpen de bloedsomloop stimuleren. Ook hebben ze een positieve werking op de spijsvertering en zijn ze goed voor je huid en haar.
Blauwe bes in de tuin
Wil je zelf blauwe bessen in je keukentuintje kweken, begin dan in het najaar. Kies bij voorkeur voor een luchtige zandgrond. Ook is het belangrijk dat de grond een lage pH-waarde heeft, en dus zuur is. Een pH-waarde van vier of vijf is ideaal voor de blauwe bessenplant. Is de pH-waarde hoger, dan heb je grote kans dat de struiken bijna niet groeien en uiteindelijk zelfs zullen sterven.
De grond waarop je de struiken plant moet vochthoudend zijn. Blauwe bessen hebben namelijk continu vocht nodig om te kunnen groeien. Kies je voor een plek in de volle zon, zorg er dan voor dat de grond ook weer niet te nat is.
Oogsten
Om te kunnen oogsten, heb je even geduld nodig. Een nieuwe blauwe bessenplant geeft pas na drie jaar bessen. En hoe ouder de struik, hoe groter de jaarlijkse oogst!
Blauwe bes in de keuken
Blauwe bessen worden veel verwerkt in zoete gerechten. Je kunt ze bijvoorbeeld toevoegen aan yoghurt of vla voor een lekkere zoete en fruitige smaak. In een fruitsalade of bowl smaken ze ook erg lekker, bijvoorbeeld samen met andere bosvruchten, zoals bramen en frambozen. Of verwerk ze eens in een warme omelet, flensje op pannenkoek. Blauwe bessen zijn bovendien leuk als garnering op een kwarktaart of als vulling van een vlaai. Ook kun je zelf jam maken van blauwe bessen.
Bewaren
Bewaar blauwe bessen het liefst uitgespreid op een bordje in de koelkast. Ze zijn hier dan een paar dagen houdbaar. In de diepvries kun je ze tot een jaar bewaren.
Blauwe bes tips
- Een struik vol blauwe bessen trekt vogels aan. Span daarom netten zodat de blauwe bessen beschermd zijn.
- Zijn je struiken dicht op elkaar gegroeid? Haal er dan enkele struiken tussenuit en plant ze op een vrijstaande plaats. Zo hebben alle struiken weer voldoende ruimte om optimaal te groeien.
- De blauw kleur van de bessen geeft erg gemakkelijk af. Houd er rekening mee dat ze niet alleen op je handen en mond kunnen afgeven, maar ook op je kleding!
Deel deze pagina