Pompoen
De pompoen is een groentesoort en familie van de komkommer en de meloen. 10.000 jaar geleden werden pompoenen al verbouwd en gegeten in Midden- en Zuid-Amerika. Pas in de 16e eeuw kwam de pompoen voor het eerst naar Europa waar ze nog lange tijd voornamelijk gebruikt werden als decoratie. De laatste jaren wordt de pompoen ook steeds meer gegeten.
De oranje pompoen is de meest bekende pompoensoort, maar we kennen in Nederland ook de witte pompoen (de Patisson), de winterpompoen, de zomerpompoen en de bleekgele spaghettipompoen. Ze bevatten veel vezels die zorgen voor een goede werking van je darmen. Ook bevatten ze betacaroteen wat weer goed is voor je ogen en je huid.
Pompoen in de tuin
Voor het kweken van pompoen in je eigen moestuin gebruik je de zaadjes van een pompoen. Was ze even, dep ze droog en leg ze vervolgens op een stuk karton te drogen. Verwijder het vliesje dat rond het zaadje zit nadat ze droog zijn. Kweek de zaadjes in humusrijke, goed afwaterende losse grond. De grond heeft maar een beetje water nodig. Te veel water zorgt ervoor dat de zaadjes gemakkelijk rotten. Bij een temperatuur van ongeveer 20 ºC kiemen de zaadjes al na een kleine week.
De plant heeft verder weinig aandacht nodig. Voldoende water geven is belangrijk, maar ze kunnen ook gerust een tijdje zonder. Mocht de plant enorm uitgroeien, dan kun je de stengels bijknippen. Houd in de gaten of er aangetaste bladeren zijn, dat kan namelijk wijzen op meeldauw. Verwijder deze bladeren zo snel mogelijk.
Oogsten
De oogst is afhankelijk van de soort pompoen die je kweekt. De zomerpompoen en Patisson oogst je als jonge vrucht omdat ze later hol en sponzig worden. De meeste andere soorten oogst je in de herfst en kun je vervolgen lang bewaren.
Pompoen in de keuken
De Indianenvolkeren in het zuiden van Amerika waren waarschijnlijk de eersten die pompoen op de menukaart zetten. Tegenwoordig zijn traditionele gerechten zoals pompoentaart, pompoensoep en pompoenbrood overgewaaid naar ons. Roerbak pompoen eens in olie, samen met tomaat en spinazie of verwerk het in een hartige taart. In een Indiase curryschotel komt de smaak van pompoen ook goed tot zijn recht. Ook de pompoenbloemen zijn eetbaar. Deze kun je in een laagje deeg rollen voordat je ze frituurt. De zaadjes van de pompoen kun je roosteren en dan door salades mengen of als borrelhapje op tafel zetten.
Bewaren
Zolang de pompoen nog niet is aangesneden , bewaar je deze op een koele en droge plek, niet kouder dan acht ºC. Op die manier zijn ze tot twee maanden houdbaar. Gesneden stukken pompoen bewaar je maximaal vijf dagen in de koelkast verpakt in vershoud- of aluminiumfolie.
Pompoen tips
- Heb je geen ruimte in je moestuin? Zaai dan pompoen in een pot! Zaai de zaadjes binnen in de pot en zet de pot buiten zodra het warmer wordt. Laat het plantje wel eerst afharden door de pot overdag buiten te zetten en ’s avonds weer naar binnen te halen. Na een paar dagen kan de pot gewoon buiten blijven staan.
- Zaaitip: Het zaadje moet even diep zitten als de dikte van het zaadje!
- De makkelijkste manier om pompoen te verwerken is door deze eerst te wassen, vervolgens te halveren en dan in schijven te snijden. De draden en pitten verwijder je maar schillen is niet nodig. De schil kan ook gegeten worden en wordt zacht wanneer je deze verhit.
Deel deze pagina