Komijn
Komijn is een eenjarige plant afkomstig uit de schermbloemenfamilie. Komijn komt van oorsprong uit Syrië, Turkije en India. De plant heeft veel overeenkomsten met het kruid karwij, al heeft komijn een iets pikantere smaak en geur. De witte en lila bloemetjes aan de plant zorgen voor een mooi plaatje in je tuin. De zaadjes van de komijnplant bevatten gele olie en vinden we terug in verschillende keukengerechten. Daarnaast wordt dit kruid onder meer gebruikt in Leidse- en komijnekaas. Komijnzaad staat in Nederland ook wel bekend als ‘djinten’ of ‘djintan’. Van komijn wordt gezegd dat het zweet afdrijft en dat het de spijsvertering bevordert.
Komijn in de tuin
Komijn wordt nog altijd (voornamelijk) geïmporteerd uit gebieden rondom het Middellandse Zeegebied. Toch kun je het ook prima in je eigen moestuin kweken. Hoewel een warm klimaat geen vereiste is, heeft de komijnplant wel voldoende zon nodig om te kunnen groeien. Wacht daarom met zaaien tot de eerste zonnestralen verschijnen in mei. Kies een plek in je tuin waar de minste schaduw valt. En plaats het plantje het liefst op een losse zandgrond, die goed gedraineerd is.
Bewaar een afstand van zo’n dertig centimeter tussen de planten zodat ze voldoende ruimte hebben om te groeien. Geef ze tussendoor wat water, maar niet overmatig. Na enkele weken staan de komijnplantjes al in bloei.
Oogsten
De zaadjes zijn rijp vanaf augustus, vanaf dat moment kun je oogsten. Wrijf over de vruchten van de plant zodat de zaadjes vrijkomen en vang ze op in een bakje.
Komijn in de keuken
Komijn is een pikante smaakmaker. Het kruid heeft een kruidige, anijsachtige smaak en kun je zowel in warme als koude gerechten verwerken. In het buitenland zie je komijn vaak terug in kerriegerechten en in bijvoorbeeld goulash of couscous. De zaadjes zijn ook heerlijk als knapperig ingrediënt van dressings, bij verse salades met bijvoorbeeld wortel en olijf of in stoofschotels met vlees. Komijn smaakt ook goed in combinatie met kaas, kool, rode bietjes of aardappelen.
Bewaren
Bewaar de komijnzaadjes in een afgesloten potje op een donkere, droge plaats bij kamertemperatuur. Zo blijven ze enkele maanden houdbaar.
Komijn tips
- Bewaar wat komijnzaadjes zodat je het volgend jaar opnieuw zelf komijn kunt kweken in je moestuin.
- De zaadjes van komijn kun je onbewerkt gebruiken of eerst roosteren in een koekenpan.
- Komijn heeft een sterke smaak. Een kleine hoeveelheid is vaak al genoeg om gerechten op smaak te brengen. Kinderen vinden de smaak van komijn over het algemeen vaak te sterk.
Deel deze pagina