Stevia
Het zoetste plantje dat er bestaat is de Stevia, ook wel suikerblad genoemd. De bladeren van de Stevia-plant hebben een intens zoete smaak die wel 300 x zoeter is dan de smaak van normale suiker!
Stevia is een kleine, kruidachtige struik die vooral in Zuid-Amerika, Centraal-Amerika en Azië op grote schaal wordt geteeld. De plant is ook in Nederland verkrijgbaar onder de naam ‘honingplant’.
Dankzij Stevia in crèmes verminderd pijn en irritatie van huidaandoeningen zoals eczeem en acne. Ook versnelt Stevia de genezingen van wonden. Het honingplantje is ook zeer geschikt bij diabetes patiënten om suikers te vervangen.
Stevia in de tuin
Stevia staat graag op een zonnige of licht beschaduwde plaats. Hoe meer zon des te zoeter de bladeren van de plant smaken. Als je de plant niet snoeit wordt hij 60 tot 80 cm hoog. Goed doorlatende grond en niet te veel water is het beste.
Vanaf april gaat de plant groeien en dit gaat door tot eind oktober. Gedurende dit groeiseizoen kun je meerdere keren het blad knippen. In het najaar gaat de plant ook bloeien.
Stevia kan als kuipplant vorstvrij overwinteren op een beschutte plaats of binnen op een onverwarmde kamer. In de volle grond is de plant winterhardheid zolang de wortels niet bevriezen.
Stevia in de keuken
Het blad kan vers gebruikt worden, maar ook in gedroogde vorm dient het prima als zoetstof.
De gedroogde bladeren worden al jaren gebruikt voor het zoeten van thee. Stevia is caloriearm in tegenstelling tot suiker en veroorzaakt verder geen tandbederf. In bijvoorbeeld Coca-Cola wordt het stevia extract (glycosiden) gebruikt als zoetstof.
Deel deze pagina