Laurier
Laurier komt van oorsprong uit het Midden Oosten. Het is een houtachtige heesterstruik die altijd groen blijft en zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen bevat. Vroeger werd laurier gezien als een symbool van wijsheid en glorie. Grote winnaars, veldheren en keizers werden vroeger gekroond met een laurierkrans. Nederland maakte in de zeventiende eeuw kennis met dit kruid.
Tegenwoordig heeft laurier verschillende toepassingsmogelijkheden. Buiten het gebruik in de keuken vind je laurier ook terug in bijvoorbeeld versieringen en als geurig bestandsdeel van potpourri. De laurierbessen en het blad hebben ook geneeskrachtige werkingen. Laurier wekt de eetlust op en bevordert de spijsvertering. Het kan helpen tegen krampen en reumatische klachten. Verder wordt van laurier gezegd dat het de bloedsomloop stimuleert en transpiratie tegengaat.
Laurier in de tuin
Laurierstruiken worden vaak gebruikt als afscheiding in een tuin of als heg. De struik kan erg groot worden, zorg daarom voor voldoende ruimte in je tuin. Plant laurier in november, maar alleen als het op dat moment niet vriest. Wordt er (strenge) vorst voorspelt, dan kun je hem het beste eerst binnen in een pot planten. In mei kun je hem buiten uitplanten.
Laurier houdt van organisch bemeste grond. Om de vijf weken bewateren is in het begin voldoende. De kluit mag niet uitdrogen, dan stagneert de groei. In het voorjaar kun je bijmesten, maar veel mest heeft de laurier niet nodig. Zodra het warmer wordt, is het belangrijk dat je laurier dagelijks water geeft
Oogsten
De blaadjes en de bessen van de laurierstruik kun je het hele jaar oogsten. Je kunt ze vers gebruiken of laten drogen.
Laurier in de keuken
Zowel gedroogde als verse laurierblaadjes zijn bruikbaar bij de bereiding van gerechten. De gedroogde blaadjes zijn over het algemeen wat minder bitter. Je kunt de bladeren niet eten, je kookt ze mee in een gerecht, zodat ze smaak afgeven. Een paar blaadjes is vaak al voldoende. Zodra het gerecht klaar is, verwijder je de blaadjes. Laurier wordt vaak gebruikt bij de bereiding van soepen en stoofschotels. Het is ook heerlijk in combinatie met een stamppot van bijvoorbeeld wortels of zuurkool. En ook in zoete gerechten, zoals cake en pudding, smaakt een vleugje laurier meer dan prima.
Bewaren
Bewaar gedroogde laurier in een afgesloten potje op een droge plek. Gedroogde laurier is jarenlang houdbaar. Verse laurierblaadjes verpakt in een plastic zakje zijn tot een week houdbaar in de koelkast.
Laurier tips
- Heb je ongedierte in je keuken, zoals muizen? Strooi een paar laurierblaadjes in je keukenkastje of voorraadkast. Het houdt ongedierte uit de buurt. Zij houden namelijk niet van de sterke geur die laurier afgeeft.
- Zodra de struik de hoogte in schiet kun je hem snoeien. Dit is echter niet noodzakelijk en wordt vooral voor de vorm gedaan. Let erop dat je niet de bladeren snoeit, maar de takken ertussen.
- Hoe langer je de laurier meekookt, hoe meer smaak het gerecht krijgt
Deel deze pagina