
Verse kruiden bewaren
Gedroogde kruiden bewaar je op een koele, droge en donkere plek. Zo blijft de smaak het langste goed. Maar verse kruiden bewaar je in de koelkast, daar zijn ze nog een paar dagen houdbaar. Wikkel ze in een vochtig keukenpapiertje of in een vochtige theedoek.
Er zijn ook manieren om ze langer te bewaren. Je kunt ze drogen of invriezen. Basilicum, koriander, peterselie, munt en bieslook kun je invriezen. De kruiden zijn ongeveer twee maanden houdbaar in de vriezer. Daarna verliezen ze een groot deel van hun smaak en geur.
Zo vries je kruiden in
- Was de kruiden.
- Dep ze droog met keukenpapier of een schone theedoek.
- Snijd de kruiden fijn of grof.
- Verpak ze in kleine porties in boterhamzakjes of doe de kruiden met wat water in een ijsblokjeshouder.
- Vries ze zo snel mogelijk in.
Kruiden met stevige blaadjes, zoals oregano, rozemarijn, munt, salie en tijm zijn geschikt om te drogen. Gedroogde kruiden behouden meer van hun smaak dan ingevroren kruiden. Zelf gedroogde kruiden zijn ongeveer negen tot 12 maanden houdbaar. Daarna verliezen de kruiden een groot deel van hun smaak en geur.
Zo droog je kruiden (in ongeveer 2 weken)
- Leg de blaadjes op een schone en droge theedoek.
- Keer ze regelmatig om.
- Als je ze kunt verkruimelen, zijn ze droog genoeg.
- Doe de kruiden in goed afsluitbare potjes en bewaar ze op een droge en donkere plek.
- Drogen kan ook op een stuk keukenpapier in de magnetron. Een gemiddelde tijd is 4 minuten op 650 Watt.
Deel dit artikel: