Kooktips met kruiden

Kruiden en specerijen zijn geweldige smaakmakers in een gerecht. Peper, zout en suiker kennen we natuurlijk allemaal. Maar probeer ook eens te experimenteren met smaakmakers die je nog niet zo goed kent. Het gebruik van nieuwe kruiden is bovendien niet alleen leuk, vaak zitten ze ook vol met vitamines en antioxidanten.

Veel mensen maken gebruik van keukenkruiden zoals peterselie, nootmuskaat, tijm en basilicum. Deze kruiden zijn leuk om zelf te kweken en heerlijk om je gerechten mee op smaak te brengen. Maar wist je dat gember een verrassende kruidenvervanger is van nootmuskaat? En dat het gebruik van cayennepeper voordelen heeft ten opzichte van gewone peper?

Peterselie vs salie

Peterselie kun je prima vervangen door salie. Dit kruid is iets minder bekend maar bevat veel meer vitamine K dan peterselie en het is goed voor je geheugen. Gebruik salie het liefst in warme gerechten zodat alle vitamines vrijkomen. De bittere smaak doet het goed in vleesgerechten, soepen en visgerechten. Salie kun je ook heel goed frituren. Probeer bijvoorbeeeld eens deze pompoensoep met gefrituurde salie.

Nootmuskaat vs gember

Ideaal om de bekende smaak van nootmuskaat mee te vervanger is Gember komt oorspronkelijk uit China en is uitstekend geschikt om de bekende smaak van nootmuskaat te vervangen. Gember is erg rijk aan antioxidanten waardoor het kruid onder andere een verzachtende werking heeft bij ontstekingen en migraine. De pittige smaak van gember doet het goed in Oosterse gerechten maar ook in Hollandse roergebakken rode kool met appel en gember. Wil je zelf gember kweken? September is een goede maand om hier mee aan de slag te gaan!

Zwarte peper vs cayennepeper

Wat betreft de pepersoorten is cayennepeper het kruid met de meeste gezondheidsvoordelen. Het verlicht pijn in het algemeen en cayenne bevat volgens wetenschappers een kankerbestrijdende stof. Het eten van deze pepersoort stimuleert bovendien je spijsvertering stimuleert en je krijgt er sneller een vol gevoel van. De voordelen zijn heel divers en een kopje zelfgemaakte cayennepeper thee klinkt ineens zo gek nog niet.

Aan de slag!

Smaken verschillen. Daarom is het juist zo leuk om zelf aan de slag te gaan met kruiden die je nog niet eerder geprobeerd hebt. Mijn Keukentuintje geeft je graag nog een paar bijzondere kruidentips zoals dragon, kervel, komijn, en mierikswortel. Probeer ze eens uit en ontdek wat je lekker vindt!


Deel dit artikel:

Ereaders