Moestuinblog van Geert-Jan: M’n opa

Moestuinblog door Geert-Jan Koning

Geert-Jan heeft een baan als marketeer bij Liander, waarvoor hij dagelijks bezig is met vraagstukken rondom duurzame energie. Moestuinieren is een hobby van hem. In zijn blogs lees je wat hij meemaakt in zijn moestuin en vertelt hij over teeltmethoden en andere praktische onderwerpen.


M’n opa

Dit jaar ga ik mijn 7e moestuinjaar in. Ik heb bij Hof van Twello de nodige moestuinders zien komen en gaan en inmiddels ben ik één van de ‘oudgedienden’. Waarom ik het wél volhoud? Misschien wel dankzij mijn opa.

M’n opa was een échte vakman als het gaat om moestuinieren. Met grote precisie en nauwgezetheid onderhield hij zijn grote (veel groter dan dan de 125 m2 die ik heb) moestuin. Groenten inkuilen voor bewaring in de winter, zelf zaad winnen voor het volgende seizoen, al vroeg in de weer om te zaaien onder glas. Alles stond er strak en verzorgd bij. In zijn laatste jaren, toen hij steeds slechter ter been was, hielp ik hem veel. Daar zal de interesse zijn gezaaid verwacht ik.

Ongemerkt heb ik denk ik de nodige lessen van hem geleerd en handigheidjes van hem afgekeken en onthouden. Ik had toen, ik was een jaar of 12 oud, niet kunnen bedenken dat ik ooit zelf een grote moestuin mocht onderhouden. En soms denk ik nu wel eens: wat zou het tof zijn om mijn moestuin nu aan hem te laten zien! Wat zou hij er van vinden? Zijn scherpe en ervaren blik zou vast een aantal verbeterpuntjes ontdekken….

Schrijvend aan deze blog bedenk ik me ook hoe vreemd hij het fenomeen internet en blogs schrijven gevonden zou hebben. Tot aan zijn overlijden had hij zelfs geen telefoon; geen poespas in zijn leven. Ach, hij zou het vast leuk gevonden hebben om mijn verhaaltjes te lezen of te horen denk ik, zou het niet? Ik heb in ieder geval zin in het nieuwe seizoen, met dank aan mijn prachtige opa!

Lees meer blogs van Geert-Jan Koning

Deel dit artikel:

Ereaders