Moestuintips tijdens hitte

Moestuintips tijdens hitte

Het warme weer is heerlijk als je van de zon houdt! Lekker naar het strand, afkoelen in het water, barbecueën en genieten van lange zomeravonden in je tuin of op het balkon. Veel planten in de moestuin houden ook van zon en warmte, maar de hoge temperaturen tijdens een hittegolf zijn vaak een beetje teveel van het goede. Daarom een paar handige tips, zodat ook jouw gewassen in je moestuin optimaal kunnen genieten van het zomerweer.

Tip 1: Water geven

Zodra je weet dat er (extreme) hitte op komst is, kun je al beginnen met extra sproeien. Geef je planten tijdens een hittegolf 2 x per dag water; in de ochtend en in de avond, het liefst na zonsondergang.

Tip 2: Bescherm de grond

Vooral de plekken waar je wel al iets hebt gezaaid, maar waar nog niets groeit, moeten extra goed beschermd worden tegen de hete zon. Dit doe je door de grond goed nat te maken en deze vervolgens te bedekken met natte kranten tijdens de hete zonuren. Een laag gedroogd gras of houtsnippers voorkomt dat er water verdampt uit de grond rondom je andere moestuinplanten.

Tip 3: Optimaal bewateren

Door kuiltjes rond je planten te maken voordat je ze water geeft, zorg je ervoor dat de planten zoveel mogelijk van het water kunnen opnemen. Ben je veel van huis? Dan is het handig om gebruik te maken van een automatische watersproeier die je van te voren kunt instellen. Dan weet je zeker dat je planten op tijd en voldoende water krijgen.

Tip 4: In de schaduw

Planten in potten kun je tijdens een hittegolf het beste de hele dag in de schaduw zetten. Op warme dagen wordt sowieso aangeraden om de potten op het heetst van de dag in de schaduw te zetten. Er zijn verschillende manieren om schaduw te creëren in je moestuin. Bijvoorbeeld met behulp van een parasol of schaduwdoek, maar ook een paraplu in de grond zorgt soms al voor voldoende schaduw.

Tip 5: Wat je beter niet kunt doen

Wat je vooral niet moet doen tijdens extreem hete dagen is je moestuin bemesten. Mest zorgt er namelijk voor dat de plant minder goed water kan opnemen en het droogt de wortels van je planten uit.

Heb je een kas in de tuin? Dan moet je vooral de ramen en deuren niet sluiten nu, ook niet ’s nachts. Er moet een continue luchtcirculatie zijn. Je beschermt je gewassen in de kas door bamboematjes op het dak te leggen. Dat verlaagt de temperatuur in je kas met een paar graden.

We wensen je veel plezier in je zonnige (moes)tuin! Lekker onder een parasol en niet vergeten ook zelf voldoende te drinken!


Deel dit artikel:

Boeken