Wanneer zaaien? Wanneer oogsten?

Een eigen moestuin is leuk en helemaal niet moeilijk als je weet hoe je het beste aan de slag kunt gaan. Daarom vertellen wij je meer over de ideale zaaitijd en zaaiplaats van verschillende soorten groenten, fruit en kruiden. En we laten jou twee overzichtelijke zaai- en oogstkalenders zien, waar je makkelijk alles in terug kunt vinden.

Een goede planning is het halve werk, en dan wordt ook jij beloond met een mooie en smakelijke oogst! Lees hieronder alvast een paar handige tips.

Zaaitips

  • Bedenk eerst wat je wilt zaaien en hoeveel. Is het alleen voor jezelf, zaai dan niet te veel.
  • Niet alle plantensoorten doen het goed wanneer ze bij elkaar in de buurt staat. Bekijk daarom de geschikte en ongeschikte plantencombinaties voordat je begint met zaaien.
  • Begin niet te vroeg met zaaien, eind maart of begin april is vroeg genoeg.
  • Veel kiemplantjes overleven te koude nachten niet. Voorzaaien kan binnen op de vensterbank, zoals met de AH moestuintjes.
  • Als je direct in de volle grond zaait, hou dan rekening met de plantafstand zoals aangegeven op de verpakking.
  • Zaai je al vroeg in de vollegrond, bescherm je zaailingen dan tegen de koude nachten met bijvoorbeeld een vliesdoek.
  • Na IJsheiligen (11 t/m 15 mei) begint officieel het moestuinseizoen en mogen alle planten naar buiten!
  • Laat de voorgezaaide plantjes eerst afharden, zodat ze wennen aan wisselende weersomstandigheden.
  • Let er ook op dat je de planten niet te dicht bij elkaar zet, zodat ze genoeg ruimte hebben om tot een mooie grote plant te groeien. Mijn Keukentuintje heeft daarvoor de Moestuin Meetlat gemaakt.

Zaai- en oogstkalender

Een zaai- en oogstkalender is een goed hulpmiddel om snel te zien in welke maanden je wat kunt zaaien en wanneer het tijd is om te oogsten. Mijn Keukentuintje bekeek verschillende zaaikalenders en hier is onze favoriet:

Zaaikalender.com is een uitgebreide en overzichtelijke kalender die veel handige informatie bevat. De gewassen zijn onderverdeeld in blad- en steelgewassen, knol- en wortelgewassen, ui-achtigen, koolsoorten, peulvruchten, gebleekte gewassen, kruiden en vruchtgewassen. De kalender maakt onderscheid in wanneer je het beste binnen of onder glas kunt zaaien en wanneer het tijd is om buiten te zaaien en te verplanten. Ook wordt er bij verschillende planten onderscheid gemaakt tussen zomer- en winterteelt. Een extra handigheidje is dat de minimum plantafstand per gewas wordt vermeld. Ook zie je het aantal dagen van zaaien tot kiem en van zaaien tot oogsten.

Deel dit artikel:

Ereaders