Moestuinblog van Geert-Jan: Geduld!

Moestuinblog door Geert-Jan Koning

Geert-Jan heeft een baan als marketeer bij Liander, waarvoor hij dagelijks bezig is met vraagstukken rondom duurzame energie. Moestuinieren is een hobby van hem. In zijn blogs lees je wat hij meemaakt in zijn moestuin en vertelt hij over teeltmethoden en andere praktische onderwerpen.


Geduld!

Deze periode van het jaar is de ultieme test voor ongeduldige mensen, zeker als je (moes)tuinliefhebber bent. Je staat te trappelen om te kunnen zaaien, planten en poten. Maar als je te vroeg bent kon de nachtvorst wel eens je noeste arbeid vernietigen. En met sommige planten of gewassen ga je sowieso pas na ‘IJsheiligen’ aan de gang, wat duurt dát lang! Ongeduldig kijken we naar de zaaibakjes die her en der in het huis en de tuin staan om te zien of er ‘al wat gebeurt’. Idioot natuurlijk om een dag na het zaaien al te kijken, maar dat is wat ongeduld met je doet :-).

Vorig jaar december hebben we een mooie Elstar appelboom in onze nieuwe achtertuin geplant. Op dat moment ogenschijnlijk een levenloos geheel. Maar kijk, de eerste knoppen beginnen te ontbotten. We hadden er een paar maanden geduld voor nodig, maar we worden beloond! En nu natuurlijk ongeduldig wachten op de eerste bloesem…..en daarna op de appels…..


Insectenhotel

Nog voordat we vorig jaar ons nieuwe huis introkken, hebben we alvast een insectenhotel opgehangen. Perfecte plek: op het zuiden met beschutting voor de westenwind (en regen). Ook toen weer dat ongeduld natuurlijk of insecten ons hotel de moeite waard vonden om te gebruiken. Maar kijk, de eerste bamboe buisjes zijn ‘dichtgemetseld’ en dus hebben ze ons hotelletje gevonden. Waarschijnlijk solitaire bijen, de moederbij vult het buisje met nectar en legt er vervolgens een eitje bij. Daarna sluit ze de opening waarna in de maanden er na het eitje uitkomt en de larve het stuifmeel gebruikt om te groeien. Als het warm genoeg is komt er een volgroeide bij uit het buisje, prachtig toch?! Gelukkig hebben zij meer geduld dan ik……

Lees meer blogs van Geert-Jan Koning

Deel dit artikel:

Tuin