Restaurants in Nederland houden Michelinster

  • michelinster

Restaurants in Nederland houden Michelinster

In Nederland verliest geen enkel restaurant dit jaar een ster in de nieuwe Michelingids. Dat is uitzonderlijk, Nederland is het enige land waar dit gebeurt. Dat was de positieve boodschap waarmee Michael Ellis, internationaal directeur van de Michelingids, naar Amsterdam was gekomen.

Maar verder was het geen uitbundige oogst dit jaar wat nieuwe sterren betreft. Zeven restaurants kregen hun eerste ster. De Groene Lantaarn in Zuidwolde werd gepromoveerd van een naar twee sterren. Geen ster eraf, dus een positief saldo van acht.


De provincie in

Geen sterren eraf, het is wel een teken dat de crisis in de restaurantwereld voorbij is. In de vorige jaren kwamen veel sterren te vervallen omdat sterrenzaken sloten. Duidelijk is dat Michelin ons dit jaar de provincie in wil hebben. Beetsterzwaag, Leuvenum (Ermelo), Holten, Winterswijk, dat is waar nieuwe sterren vallen.

Vooral de nieuwe sterren in Holten (De Swarte Ruijter) en Winterswijk (Strandlodge) komen als een grote verrassing. Niet alleen voor de buitenwacht, ook voor de koks zelf die stomverbaasd op het podium werden geroepen van het DeLaMar-theater waar de bekendmaking  plaatsvond.


Met groenten een sterrengerecht maken

Nederland moet als opkomende gastronomische natie zijn zegeningen tellen, vindt Ellis. ‘Geen ster eraf, dat betekent dat de kwaliteit van de gastronomie in Nederland verankerd is. Niet alleen in de grote steden, ook in de provincie.’ Volgens Ellis, die afgelopen jaren in verscheidene uithoeken van Nederland heeft gegeten is er zelfs sprake van een heuse ‘Dutch Cuisine’. ‘Van simpele producten zoals kool, knollen en bieten sterwaardige gerechten maken. Daar zijn Nederlandse koks geweldig in.’


Wij zetten enkele sterrenrestaurants met heerlijke groentegerechten:

Deel dit artikel:

Ereaders