Yacon: Groente die smaakt naar fruit

  • yacon

Groente die smaakt naar fruit

Heb je ooit van yacon gehoord? Sinds kort wordt deze groente ook in België verbouwd, en dan vooral in het Limburgse Kinrooi. De knol wordt ook wel eens appelwortel genoemd en heeft iets weg van aardpeer en zoete aardappel. Het meest opvallend is dat de yacon, hoewel het een groente is, naar fruit smaakt.

De yacon is een plant die zijn oorsprong vindt in het Zuid-Amerikaanse gebergte van de Andes, maar inmiddels al op meerdere plekken op de wereld wordt geteeld. En nu dus ook in België. Eind december werden de eerste yacons in de Limburgse gemeente Kinrooi gerooid. Yacon wordt omschreven als een fris en knapperig knolgewas.


De smaak van appel en meloen

De smaak van yacon is friszoet en wordt vergeleken met die van appel of meloen. Je kunt er dus zowel een fruitsalade van maken als een hartig gerecht.De bedoeling is dat de restaurants in Kinrooi gerechten gaan bedenken op basis van deze nieuwe knol. “Hopelijk staat de yacon een even mooie toekomst te wachten als de Kinrooise asperge”, zegt de Limburgse gedeputeerde voor Landbouw Inge Moors.

Bron: nieuwsblad.be

Deel dit artikel:

Tuin