In gesprek met Samuel Levie
Samuel Levie zet zich al jaren in voor goed en eerlijk eten. Met zijn achtergrond in de politicologie en ervaring als kok weet hij precies hoe hij het voedselsysteem wilt veranderen. Hij is (mede)oprichter van de Youth Food Movement, het Food Cabinet en worstenmakerij Brandt & Levie. Mijn Keukentuintje vroeg Samuel Levie hier meer over.
Waardoor ben je geïnteresseerd geraakt in een duurzaam voedselsysteem?
“Als klein jongetje leerde ik van mijn opa in zijn grote tuin in Cornwall hoe voedsel groeide en bloeide. Tomaten aten we uit eigen tuin. Vis kochten we van de vissers in de haven. In Nederland is eten veel minder overzichtelijk. Je bezoekt niet zomaar een boer als je in Amsterdam woont, laat staan dat je vis van de boot koopt. Dat wekte mijn interesse op. Waar komt al dat eten dan vandaan? Later ging ik in de keuken werken en begon een cateringbedrijf. Dat in combinatie met mijn studie politicologie waarin ik mij in voedselbeleid verdiepte maakte dat ik er dieper in op wilde gaan. Ik startte toen de YFM. Later zijn daar Brandt & Levie en het Food Cabinet uit voortgevloeid.”
In 2008 richtte je de Youth Food Movement op. Heb je ermee bereikt wat je wilde bereiken?
“Ja het was fantastisch. Ik wilde een netwerk opzetten van jonge mensen die gemotiveerd zijn samen met allerlei disciplines te werken aan verandering. Dat begon met onze Youth Food Movement Academie. Later volgde het Food Film Festival en allerlei andere mooie projecten. Dat dit netwerk ook internationaal zo groot is geworden had ik nooit kunnen bedenken.”
Waarom vind je het belangrijk dat mensen weten waar hun eten vandaan komt?
“Omdat hoe we eten, bepaalt hoe de wereld wordt ingericht; of arbeiders goed behandeld worden en hoe toekomstige generaties kunnen voortleven. Ik vind het heel gek dat mensen hier niet over nadenken.”
Met het Food Cabinet streef je naar een duurzamer voedselsysteem. Hoe wil je dit bereiken?
“We zetten eigen projecten en campagnes op en we helpen anderen met initiatieven die bijdragen aan een beter voedselsysteem. Een campagne laat zien hoe gek het is dat er zoveel geld wordt uitgegeven aan preventieprojecten voor obesitas, terwijl er tegelijkertijd miljarden worden uitgegeven de fastfoodmarkt. Ook zijn we een campagne gestart tegen voedselverspilling: Damn Food Waste. En met weer een andere campagne proberen we broccoli de meest gewilde groente te maken: Big Bang Broccoli. We proberen kleine initiatieven te koppelen aan partijen die voor veel impact kunnen zorgen!”
Samen met twee vrienden ben je de worstenmakerij Brandt & Levie begonnen. Was dit een langgekoesterde jongensdroom?
“Nou het was meer een avontuur. Na jaren samen in de keuken te hebben gestaan was het tijd voor iets nieuws. We hadden nooit bedacht dat het zo zou aanslaan en dat onze Brandt & Levie worsten nu in heel Nederland verkrijgbaar zijn. Dat is echt super bijzonder. En al die worsten maken we zelf in de Houthavens in Amsterdam. Je kunt ons van maandag tot en met zaterdag bezoeken.”
Wat maakt jullie worsten zo speciaal?
“We doen ons best om de lekkerste worsten van Nederland te maken. We gebruiken het beste varkensvlees van varkens die een gelukkig leven hebben gehad. We werken daarvoor nauw samen met een aantal boeren. Verder gebruiken we mooie kruiden en wordt iedere worstreceptuur aandachtig uitgewerkt.”
Hoe vers kook jij?
“Dat vind ik bijna een rare vraag: ik kan me eigenlijk helemaal niet voorstellen dat je niet vers kookt. Natuurlijk staan er in mijn keuken veel potjes kruiden, olies en van alles en nog wat. Maar verder is alles verser dan vers. Ik ga het liefst iedere dag naar de markt of naar de Turkse super bij mij om de hoek. En gelukkig heeft de supermarkt ook een steeds beter wordend assortiment verse groenten. Alleen vlees komt nooit van de supermarkt. Dat komt uit eigen slagerij of koop ik bij een slager waarvan ik zeker weet dat hij kan garanderen dat het top is.”
Heb je zelf een moestuin? En zo ja, wat staat er zoal in?
“Ik heb een tuintje. Daar stonden het afgelopen jaren veel kruiden in zoals Oost Indische kers en pepers. Dit jaar ga ik het beter aanpakken.”
Heb je nog een handige tip voor onze lezers op het gebied van koken met vers?
“Doe niet te moeilijk. Iedereen kan koken en wees niet bang om dingen fout te doen. Leer een aantal basisgerechten en ga daarmee experimenteren. Als je weet hoe je zelf een curry maakt, dan kun je er enorm veel varianten op maken. Wie een pizza kan bakken, kan er allerlei toppings op doen. Begin bij de basis en experimenteer er daarna op los!”
Deel dit artikel: