Pimp je kruidenpotjes

Pimp je kruidenpotjes | 8x inspiratie

Heb je potten met kruiden in je (moes)tuin of keuken die wel een upgrade kunnen gebruiken? Met deze inspiratie voor het pimpen van je kruidenpotjes, groot of klein, zelf gekweekt of uit de supermarkt, fleurt je tuin, balkon of vensterbank direct op! Of geef ze weg als een persoonlijk én smaakvol cadeau!


Handlettering met carbonpapier

Je hoeft niet goed te kunnen handletteren om je kruidenpotjes te voorzien van een mooie, sierlijke tekst. Direct op de pot schrijven is zélfs voor door de wol geverfde handletteraars best een uitdaging. Zelf tekenen? Door eerst een schets te maken op papier en die met behulp van carbonpapier op de pot over te trekken, krijg je een strak resultaat. Vind je handletteren lastig of niet leuk? Wacht dan op de printable die je later in de Mijn Keukentuintje Adventskalender vindt!

Knip je schets/afdruk en een stukje carbonpapier uit, leg de schets/afdruk op het carbonpapier (glimmende kant naar beneden) en plak met tape op de pot. Trek alle lijnen over met een potlood met scherpe punt. Zo geeft het carbonpapier de inkt af op de pot. Trek de schets over met een watervaste stift.


Schoolbordverf

Wissel je regelmatig van tekst? Kies dan voor schoolbordverf op je kruidenpot! Als je er met krijtjes op schrijft veeg je het zo weer weg. Krijtstift verwijder je iets lastiger, maar daarmee krijg je wel een strakker resultaat. Je kunt er voor kiezen de hele pot te verven maar het is ook leuk om alleen de bovenrand of juist alleen de onderkant te verven. Of kies voor een vierkant kader als label, leuk op bijvoorbeeld een hoekige bak.

En als je dan toch bij de bouwmarkt bent voor verf, neem dan gelijk een paar extra roerhoutjes mee. Verf ze met de schoolbordverf of doop ze erin, laat ze goed drogen en je kunt ze gebruiken als plantensteker. Niet alleen leuk voor in je kruidenpotjes, maar ook handig voor in de moestuin.

Verven met kleurtesters

Je hoeft natuurlijk niet een grote pot verf te kopen voor het verven van één of een paar potjes. Tegenwoordig biedt bijna elk verfmerk wel een kleurtester aan. In potjes of een handige roller. De rollers voor muurverf doen het erg goed op terracotta potten en zijn eenvoudig aan te brengen (geen geklieder met kwasten!). Op die manier kun je voor weinig geld meerdere kleuren kiezen. Kies bijvoorbeeld voor alle kleuren van de regenboog in de kindermoestuin. Of laat de potten blenden met de kleuren in je interieur. Gooi dus nooit restjes verf weg, voor dit soort DIY-projectjes zijn ze super handig!

Betonlook

Voor een moderne, industriële en basic uitstraling in je huis of tuin, kies je voor een verf met betonlook om je (kruiden)potten te verven. Het voordeel van een betonlook verf is dat deze makkelijk en snel aan te brengen is. Met een flinke kwast en een paar snelle streken ben je klaar. Precies te werk gaan is niet nodig. Je kunt ook kiezen voor een spuitbus.

Heb je muurvuller over? Door dit met een plamuurmes aan te brengen op je potten creëer je een robuuste betonlook. Mooi voor in de tuin én een mindful karweitje.

Patronen aanbrengen

In plaats van het verven van een groot oppervlak, kun je ook kiezen voor een verfpatroon op je kruidenpot. Verschillende grafische patronen zijn leuk om te combineren en hoeven niet lastig te zijn. Het enige dat je nodig hebt voor een patroon met verf zijn kwasten en penselen, potlood en afplaktape of eventueel een sjabloon en uiteraard verf en bloempotten.

Je kunt er ook voor kiezen een patroon aan te brengen met (watervaste) stiften of met keramiekstiften in plaats van verf. Een patroon van verticale of horizontale strepen, ruiten, stippen of een combinatie daarvan, in klassiek zwart wit of juist een felle kleur op terracotta, de keuze is reuze en ieder exemplaar uniek!

bloempot

Gezichtjes met kruiden als kapsel

Stel je voor, een volle bos krullen van krulpeterselie. Of polletje piekhaar van bieslook. Teken er een gezichtje bij op je kruidenpotjes en je hebt een gezellig stel in de vensterbank staan! Je kunt niet alleen variëren in gezichtsuitdrukking en emotie maar ook in de wijze van aanbrengen. Natuurlijk kun je met een watervaste stift te werk gaan. Kijk dan ook nog eens naar onze eerste inspiratietip met carbonpapier. Ook plakoogjes geven een leuk effect, succes verzekerd bij kinderen en heel eenvoudig. Of misschien durf je het aan met zelfdrogende klei aan de slag te gaan voor een pot met gezicht mét reliëf. Tip: Laat het gezicht van klei drogen op de pot zodat de kromming er alvast in komt. Plak de gedroogde klei daarna met secondelijm op de pot en verf dan de klei mee met de pot voor een trendy effect.

Kraftpapier

Voor deze DIY mag (moet!) je papier verfrommelen voor het juiste effect. Hij is minder geschikt voor plantjes die je van onderaf water wilt geven maar het geeft wel een knus, landelijk effect. Ook leuk om toe te passen bij een cadeautje.

Meet het oppervlak dat je nodig hebt uit op de rol kraftpapier en knip het ca. 10 cm ruimer uit. Verfrommel het kraftpapier, vouw het weer uit en zet het kruidenpotje in het midden. Bij een plastic potje uit de supermarkt, vergeet niet een schoteltje onder het potje te doen. Vouw het kraftpapier gelijkmatig over het potje heen en bind het papier om het potje met een touwtje. Vorm met de punten die er bovenuit steken de bovenkant van het potje door ze om te vouwen. Voor een extra leuk effect; steek er een (zelfgemaakt) kruidenlabel van krijtbord in.


Persoonlijke tekst

Schrijf of stempel eens een persoonlijke tekst op een potje als persoonlijk, zelfgemaakt cadeau of zet het zelf als humoristisch statement in je eigen vensterbank. De eerder genoemde keramiek stift kun je natuurlijk ook gebruiken voor een grappige of persoonlijke tekst op je geglazuurde kruidenpotje. We zetten onze favorieten voor je op een rij:

 • You bring flavour to my life
 • You’re tasty
 • I will survive
 • Let it grow, let it grooooow
 • You grow girl
 • Alles wat je aandacht geeft groeit
 • Water me please
 • Embrace messy hair
 • Mint to be (munt)
 • Mojitos please (munt)
 • It’s party thyme (tijm)
 • I wet my plants
 • Elvis Parsley (peterselie)

Deel dit artikel:

Boeken