• mijn_keukentuintje_Chantal-Engelen-Kromkommer-nieuw_

In gesprek met Chantal Engelen, mede-eigenaar van Kromkommer

Te krom, te dik, te klein, te veel.… volgens schattingen wordt zo’n 5 tot 10% van alle groente en fruit in Nederland verspild vanwege hun ‘looks’. Dat is toch krom? Maar ook schommelingen in de productie en gebrek aan communicatie binnen de keten zorgen voor groente-overschotten die vervolgens doorgedraaid worden. Met de smaak en kwaliteit van al deze groenten is echter niets mis! Kromkommer zorgt er op allerlei manieren voor dat deze groente weer terugkomen op jouw bord. Mijn keukentuintje vroeg Chantal Engelen naar haar missie tegen voedselverspilling.


Kun je een Kromkommer-actie noemen tegen voedselverspilling?

“In november 2014 en 2015 organiseerden wij Het Bijna Waste Geweest Feest. Het idee voor dit feest ontstond in de loop naar oktober. In die maand loopt het Nederlandse kasseizoen ten einde en de Nederlandse fruitbomen werpen dan hun vruchten af. Van alle kanten bereikten ons signalen over overschotten. Wij dachten: Tijd voor actie! En zo organiseerden wij dit feest. Voor 7 euro kon iedereen een uber coole “Bijna Waste Geweest Tas” bij ons kopen en deze op 8 november komen vullen met 5 kg groente en fruit. Het doel in 2014 was samen 5000 kg groente van de verspilling redden. In 2015 hebben we dit aantal kunnen verdubbelen!”


Jullie produceren sinds 2014 jullie eigen Kromkommer Soep die gemaakt wordt van gekke groente. Hoe komen jullie aan deze groenten?

“Wij kopen rechtstreeks in bij een vaste groep telers. Helaas kunnen we nu nog alleen de gekke groenten en waste groenten van deze selecte groep telers redden. Meer kunnen we niet verwerken, daarvoor zullen we eerst meer van onze Kromkommer soepjes moeten verkopen. We zijn maar een klein onderdeel in het grote geheel. Maar juist door het te doen en door ook op andere manieren voedselverspilling tegen te gaan, proberen we andere te inspireren. Zodat ook zij zich inzetten tegen de verspilling van vers.”


Jumbo heeft laatst ook een soort Kromkommer soepje op de markt gebracht. Wat vinden jullie daarvan?

“Het is een stap in de goede richting. Jumbo kan veel mensen bereiken. Maar ook kunnen zij veel concreter een bijdrage leveren. Bijvoorbeeld door juist de gekke groenten in de schappen te leggen en rechtstreeks aan de consument te verkopen. Een retailer als Jumbo kan op deze manier echt het verschil maken.”


Willen jullie je eigen assortiment in de toekomst nog uitbreiden?

Voorlopig houden we het bij onze Kromkommer Soepen. Gedurende het jaar brengen we wel nieuwe smaken uit. Zoals nu tomatensoep met rozemarijn. Deze soep is gemaakt van uitsluitend Hollandse tomaten. Doordat dit recept slechts 1 type groente bevat, zijn we veel flexibeler en kunnen we veel meer groenten redden. Waste laat zich tenslotte niet voorspellen. Onze gewone tomatensoep bevat namelijk Hollandse tomaten en snoeptomaten. Als een van deze twee niet leverbaar is, kunnen we deze soep niet maken en de groenten dus ook niet redden.”


Zijn er al supermarkten of groenteboeren die gekke groenten verkopen?

“Albert Heijn doet het al op kleine schaal met de buitenbeetjes. Maar verder zie je nog niet veel van dit soort initiatieven. In het buitenland neemt de verkoop van gekke groenten wel toe. Bijvoorbeeld in Frankrijk, Amerika, Australië en in Engeland. Jamie Oliver zet zich er in de Uk bijvoorbeeld al een tijdje voor in,cen dat werpt nu zijn vruchten af.”


Waar koop jij jouw groenten het liefst?

“Ik woon in lombok, een wijk in Utrecht. Hier vind je veel Turkse en Marokkaanse groenteboeren waar ik graag mijn groenten koop. Zij verkopen ook wel gekke groenten. Daarnaast koop ik mijn groenten ook wel eens bij Ekoplaza of de Albert Heijn.”


Heb je ook een moestuintje of een kruidentuintje?

“Ik woon helaas in een appartement met een balkon. Eén seizoen heb ik een grote bak vol groenten op mijn balkon gehad. Ik had rucola, munt en tomaten. Maar toen kreeg ik last van rupsen en andere plagen. Er staat veel zon, maar ook veel wind. Helaas werkte het niet op mijn balkon. Toen heb ik het maar opgegeven. Ik laat het nu aan de professionals over.”


Wat kook je het liefst met verse groenten?

“Favoriet is gegrilde groenten uit de over. Een beetje olijfolie, peper en zout en vaak niet eens zo heftig gekruid. Ik hou van broccoli, zoete aardappel, courgette en van paprika. Heerlijk vind ik dat!”


Wil je meer weten over Kromkommer en kromme komkommers? Bekijk dan ook deze videoblog over de groenteketen:

Deel dit artikel:

Ereaders