Dille
Dille (Anethum graveolens) kent bijna iedereen wel uit de keuken. Een eenjarig gewas dat wel tot 1.20m kan groeien zonder zijn fijnheid te verliezen. Ook een gewas met veel fijn blad en een kwetsbaar uiterlijk, voor een stukje charme. Dille laat zich makkelijk mee wiegen met de wind, krijgt gelige bloemschermen op de stengels die iets steviger zijn en wordt door velen verward met venkel.
Deze sierlijke plant is vanuit de oudheid al bekend als een waardevol kruid. Letterlijk, want er werd soms mee betaald. Het heeft bovendien geneeskrachtige werking, maar is tegenwoordig vooral als keukenkruid geliefd.
Dille in de tuin
Omdat dille eenjarig is moet het elk jaar opnieuw worden gezaaid. Dit kan direct op de plek van bestemming. Bij voorkeur in de zon met niet teveel wind. Heftige windstoten trekt dille niet. De zon geeft dille dat mooie aroma. Veel voeding is niet nodig. Dille groeit op betrekkelijk arme gronden. Ook is het niet erg als de grond zo nu en dan eens uitdroogt. Een makkelijk kruid dus om zelf te kweken. Maar pas op dat hij niet te hoog groeit en verplant dille niet te vaak. Houd de grond goed los zodat er niet teveel water bij de dille blijft staan. Wanneer je dille een keer gezaaid hebt, is de kans groot dat het volgend jaar vanzelf wel weer opkomt.
Oogsten
Hoewel je de plant vrij lang kunt oogsten is de beste oogsttijd, tijdens de bloei. De geur is dan op z’n krachtigst.Takjes kunnen doorlopend worden geplukt.
Dille in de keuken
Voor met name visgerechten wordt dille gebruikt. Maar het kan ook bij vlees, groente, sauzen of salades. Ook in yoghurt- en kwarkgerechten kan dille goed verwerkt worden. Het is zeker een kruid dat voor veel kruidenazijn een heerlijk aroma geeft. Strooi het eens over aardappelen in olijfolie gebakken. De dille iets mee bakken voor een zeer verfijnde smaak.
Dille valt altijd op in het eten. Vers natuurlijk het aller-lekkerste. Voor in sauzen, soepen en vooral bij zalm. De zaden van de dille worden ook bij de inmaak van bijvoorbeeld augurken gebruikt.
Bewaren
Dille bewaar je een paar dagen verpakt in vershoudfolie of in een afgesloten bakje in de koelkast. In de diepvries is dille tot een jaar houdbaar.
Dille tips
- Zoek een warme dag uit om te oogsten. De zon zorgt die dag voor meer aroma.
- Vooral in combinatie met witlof komt de smaak van dille erg goed tot zijn recht.
- Dille moet eigenlijk nooit mee worden gekookt, maar op het laatst pas worden toegevoegd aan gerechten. Zoal bij veel verse kruiden. Een beetje meebakken of verwarmen kan overigens geen kwaad.
Deel deze pagina