Kiwi
De kiwi komt oorspronkelijk uit China en wordt daardoor ook wel eens de Chinese kruisbes genoemd. Pas aan het begin van de negentiende eeuw werd de vrucht wereldwijd bekend, voornamelijk in Nieuw-Zeeland. Hier kreeg de kiwi dan ook zijn uiteindelijke naam, genoemd naar de Nieuw-Zeelandse loopvogel. Nog steeds komt driekwart van deze exotische vruchtensoort uit Nieuw-Zeeland, maar tegenwoordig vindt er ook steeds meer teelt plaats in landen als Chili en Italië.
Kiwi’s bevatten veel vitamines, met name vitamine C. Omdat ze snel (melk)eiwitten afbreken is de kiwi erg geschikt voor mensen met een lactose intolerantie.
Kiwi in de tuin
Kiwi’s hebben over het algemeen veel warmte nodig, maar met wat extra aandacht kweek je ze tegenwoordig ook gemakkelijk in Nederland. Kiwi’s groeien op verschillende grondsoorten, maar geven de voorkeur aan een zanderige grond die vochtdoorlatend is en rijk is aan organische stoffen.
De kiwiplant heeft ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Hij staat het liefste naast een muur of hekwerk zodat hij er tegen omhoog kan groeien.
Oogsten
Drie tot vijf jaar na het planten vormen zich de eerste kiwi’s. Het duurt lang voordat de vruchten rijp zijn. Pluk de kiwi’s daarom zo laat mogelijk in het jaar, net voor de eerste nachtvorst. Laat de kiwi’s vervolgens verder rijpen door ze in een plastic zak te stoppen met rijpe appels of bananen. Bewaar de zak op een donkere plek, na een week zijn de kiwi’s rijp. Een andere manier om de kiwi’s verder te laten rijpen is door ze aan de plant te laten hangen totdat de bladeren door de vorst van de plant afvallen. Je kunt ze dan in januari plukken.
Kiwi in de keuken
We kennen groene en gele kiwi’s. Deze laatste soort heeft een wat frissere citrussmaak en steviger vruchtvlees. Ook zijn er minikiwi’s, deze kun je met schil en al opeten. Kiwi’s kun je uitlepelen of in gesneden vorm verwerken in fruitsalades of vruchtentaarten. Wil je een leuk hapje op tafel zetten? Maak dan eens prikkers met stukjes kiwi en een blokje kaas of worst; een lekkere combinatie! Ook in een frisse salade met sinaasappel en reepjes kip is kiwi een echte smaakmaker.
Bewaren
Rijpe kiwi’s kun je tot een week in de koelkast bewaren en onrijpe kiwi’s blijven daar wel drie weken goed.
Kiwi tips
- Snoei de plant elk jaar terug tot zo’n veertig centimeter boven de grond. Doe je dit niet, dan groeit de plant te hard en krijg je een kleinere oogst.
- Op een beschutte plek overwintert de kiwi het gemakkelijkst. Na enkele jaren kan de plant steeds beter tegen vorst.
- Let op met het combineren van kiwi’s en melkproducten in gerechten. Kiwi’s bevatten namelijk enzymen die eiwitten afbreken waardoor melkproducten snel waterig worden en een bittere bijsmaak krijgen. Hetzelfde geldt voor gelatine. De combinatie met kiwi’s zorgt ervoor dat gelatine zijn bindkracht verliest.
Deel deze pagina