Krulpeterselie
Peterselie is een geliefd keukenkruid. Krulpeterselie is een soort die is doorgekweekt op de eigenschappen van het gekrulde blad. Deze peterseliesoort wordt meestal gebruikt als garnering.
Krulpeterselie in de tuin
Peterselie is een tweejarig kruid dat graag in de halfschaduw staat op voldoende vochtige en humusrijke grond. In het eerste jaar verschijnen wortels en bladeren. Het tweede jaar zal de peterselie bloeien waarna de zaden weer tot rijping komen. Krulpeterselie is een langzame kiemer. Het advies luidt dan ook: begin binnen in een zaaibakje. Of in een pers- of bloempot. Het voordeel bij één plantje per pot is dat de bladeren veel groter en steviger worden.
Oogsten
Knip met een scherp schaartje de blaadjes of takjes van de krulpeterselie af. Bij meerdere plantjes per pot heb je wel meer, maar kleinere en minder stevige steeltjes.
Krulpeterselie in de keuken
Krulpeterselie is zeker eetbaar en kun je naar eigen inzicht gebruiken in gerechten. De smaak van krulpeterselie is mild en geeft niet dezelfde smaakversterking als platte peterselie. Daarom vind je krulpeterselie vaak terug als garnering bij soepen, salades en aardappel- en vleesgerechten.
Bewaren
Krulpeterselie bewaart iets langer en beter dan platte peterselie. Bewaar krulpeterselie in een stuk (keuken)papier in de koelkast. Drogen kan ook, maar je hebt kans dat de peterselie dan haar mooie krul verliest.
Krulpeterselie tips
- Binnen opkweken en dan vanaf medio mei buiten zetten. Maar let op, zet krulpeterselie niet vlak bij andere schermbloemigen zoals wortels.
- Bij voorkeur gebruik je de krulpeterselie zo rauw mogelijk, voeg deze daarom altijd op het laatst toe aan je gerecht.
Deel deze pagina