Basilicum
Basilicum is een uitgesproken Italiaans keukenkruid, met een kruidige smaak en een zoet aroma. Basilicum is meer dan de moeite waard om bij de hand te hebben. Alleen al voor de heerlijke geur in de keuken.
In supermarkten en groentewinkels vind je meestal de Groene basilicum (Genovese). Deze basilicum is rijk aan vitaminen en mineralen. Naast de groene basilicum bestaan ook de rode basilicum, citroen basilicum, Thaise basilicum en Griekse basilicum.
Rode basilicum is paars van kleur en heeft een sterke, warme en toch frisse smaak. Het kan worden gebruikt in salades, vruchtenjam, sauzen en thee met fruitsmaak.
Thaise basilicum neigt iets naar de smaak van dragon en anijs.
Griekse basilicum is een basilicumsoort met zeer fijne bladeren en een goede basilicum smaak. Deze mini basilicum groeit van alle basilicumsoorten het best in een wat kouder klimaat en is daardoor zeer geschikt voor ons kikkerlandje. Het plantje blijft mooi compact en heeft intens groene blaadjes.
Basilicum in de tuin
Vaak wordt de eenjarige plant gebruikt voor in de tuin. Als je deze plant binnen zet, zou hij kunnen overwinteren. Basilicum staat ook prima in een pot met humus-achtige grond, voor op je terras of balkon. Eventueel is de plant te vermeerderen door de plant bij de wortel te scheuren.
Basilicum zaaien
Basilicum zaaien doe je door de zaadjes goed aan te drukken in de aarde en door ze zonder of met heel weinig zand te bedekken. Komen de zaailingen op, verspeen ze dan. Dit betekent dat je de jonge plantjes uit elkaar zet, zodat ze goed verder kunnen groeien. Dit hoeft niet per plantje, dat mag in kleine bosjes. Binnen komen de plantjes prima op, dus maak geen haast met ze naar buiten te doen.
Basilicum groeit het beste op een warme plek met veel licht/zon. Bescherm de plant tegen wind, vorst en (te) hete middagzon. Geef voldoende water want basilicum droogt snel uit.
Oogsten
Knip de hele stengel af met een schaar, maar laat twee stel bladeren vanaf de grond gerekend zitten. Dan is het mogelijk dat je later opnieuw kan oogsten.
Basilicum in de keuken
Basilicum past perfect in gerechten met tomaat, bij lichte vleessoorten zoals kalf en kip, en in soepen en sauzen. Het smaakt uitstekend op pizza’s, in spaghetti en lasagna, door salades (met tomaat, rucola en mozarella). En niet te vergeten, basilicum is hét primaire ingrediënt voor pesto!
Bewaren
Losse blaadjes basilicum zijn enkele dagen houdbaar op een koele plaats, maar leg ze niet in de koelkast. Basisilicum kun je ook heel goed bewaren in olie, of maak er meteen een heerlijke pesto van.
Basilicum tips
- Geef basilicum regelmatig lauw warm water en voeg dit toe vanaf de wortels. Het beste is dus om de plant in zijn plastic pot met gaatjes onderin te laten zitten, zodat je van onderaf water kunt geven.
- Basilicum staat binnen graag op een licht en beschut plekje, uit de tocht maar ook weer niet recht boven een verwarming.
- Het afknippen van de bloemen heeft als voordeel dat de plant zijn bossige vorm behoudt en meer blaadjes krijgt om te oogsten.
- Vermijd dat zaailingen te veel water krijgen, want dan kunnen ze verrotten.
- Verse basilicum voeg je aan het einde van een bereiding toe. Verwarm je verse basilicum, dan gaat er veel smaak verloren.
Deel deze pagina