Marjolein
Marjolein is een plantengeslacht dat bestaat uit zo’n twintig soorten. De twee bekendste planten uit dit geslacht zijn de wilde marjolein (oregano) en echte marjolein, ook wel majoraan genoemd. Marjolein heeft een intens aroma, dat aan tijm doet denken, maar zachter van smaak en zoeter is. De plant is een absolute favoriet voor vlinders en bijen en geeft prachtige paarse bloemen.
Marjolein in de tuin
Marjolein is heel gemakkelijk zelf te kweken, in de volle grond maar ook in een bloempot buiten of binnen. De beste zaaitijd voor buiten zaaien is de lente, in huis kun je het hele jaar door zelf marjolein kweken. Bedek de zaadjes met ongeveer 2 cm aarde. Kies voor een zonnige plek in de tuin of in huis maar pas op voor teveel zon, daar kan het plantje niet tegen. Zodra de plantjes te dicht op elkaar groeien kun je ze meer ruimte geven door ze te verplaatsen naar een grote pot.
Oogsten
Voor gerechten gebruik je de blaadjes van marjolein. Knip de takjes af voordat zij beginnen met bloeien en pluk daarna de blaadjes.
Marjolein in de keuken
Marjolein wordt ook wel worstkruid genoemd en vind je dus vaak terug in een gerecht met worst. Marjolein gaat ook goed samen met witte bonen, aardappelgerechten, zuurkool, gehakt, varkensvlees, vleespastei, wild en gevogelte, of in een zelfgemaakte tomatensaus.
Bewaren
Het kruid kan makkelijk gedroogd worden door het in een bundeltje te binden en op te hangen in de schaduw. Zelf gedroogde kruiden zijn ongeveer 9 tot 12 maanden houdbaar. Daarna verliest marjolein net als veel andere kruiden een groot deel van haar smaak en geur.
Marjolein tips
- Kruiden met stevige blaadjes zoals marjolein zijn ook geschikt om te drogen in een oven.
- Wat precies het verschil is tussen marjolein en oregano? Marjolein of marjoraan is een teer en gevoelig plantje met een milde en zoetere smaak. Oregano of wilde marjolein heeft donkere stevige blaadjes met een meer pittige en sterke smaak.
Deel deze pagina