Palmkool
Palmkool is een eeuwenoud bladgewas en een typische wintergroente. Deze koolsoort dankt zijn naam aan de smalle, donkere blauwgroene bladeren die van de stengel af groeien, net als bij een palmboompje. Oorspronkelijk komt de palmkool uit het Middellandse Zeegebied en vinden we hem vooral veel terug in de Italiaanse keuken.
Palmkool in de tuin
Palmkool is een tweejarig gewas dat het op alle grondsoorten goed doet en prima bestand is tegen de winter. Begin vanaf maart te zaaien tot uiterlijk juli. De plant groeit namelijk het beste bij koel weer. Hoe warmer het weer hoe meer bitter het blad zal smaken. Dun de kleine plantjes uit als je denkt dat ze elkaar in de weg gaan zitten. Daarna is het een kwestie van regelmatig water geven en de grond onkruidvrij houden.
Oogsten
In de herfst en winter is het tijd om te oogsten. Bij palmkool is het belangrijk dat je van beneden naar boven oogst. Begin dus met het knippen van de onderste bladeren. Zolang je de topbladeren laat zitten zullen er nieuwe bladeren blijven groeien die je later weer kan oogsten.
Palmkool in de keuken
De smaak van palmkool kun je vergelijken met boerenkool, al smaakt palmkool wat zoeter zodra er de vorst overheen is geweest. De nerf van het blad is taai en kun je het beste verwijderen. De bladeren van palmkool kun je kort koken of lekker roerbakken. Vers in een salade smaken ze ook! Voeg het blad zo laat mogelijk toe aan warme gerechten zodat het zijn smaak en gezonde eigenschappen behoudt.
Gebruik eens palmkool in plaats van bladspinazie in bijvoorbeeld een stamppot, salade met linzen en tomaatjes of salade met peer en geitenkaas. Palmkool is ook lekker in een pasta met spekjes en knoflook of een pasta met pesto en tomaat. In Italië is palmkool een favoriet ingrediënt in minestronesoep.
Bewaren
Vers geoogste palmkool verwerk je het best zo snel mogelijk in een gerecht om de smaak en vitaminen te behouden. Oogst niet te veel ineens, maar alleen wat je nodig hebt. Heb je toch te veel geplukt? Geen probleem: de bladeren kun je een paar dagen bewaren in de koelkast.
Palmkool tips
- De nerf van het palmkoolblad hoef je niet weg te gooien. Snij de nerven in kleine stukjes en bak ze in een pan op een laag vuurtje samen met een uitje en wat knoflook. Lekker als bijgerecht!
- Wanneer je palmkoolbladeren in de koelkast bewaart, draai ze dan in een vochtige krant. Dit voorkomt dat de bladeren verleppen.
Deel deze pagina