Zonnebloem
Bij de zonnebloem denkt iedereen aan de zon, aan warmte en vooral aan de zomer! Ze worden vaak langs schuttingen geplaatst, omdat ze er zo vrolijk uitzien én omdat ze wel 5 meter hoog kunnen worden. Oorspronkelijk komt de zonnebloem uit West-, Midden-, en Noord-Amerika, heeft hij een lange groene stengel en staat hij bekend om de gele bloem. Maar vergis je niet; er zijn ook exemplaren in het oranje, bruin, crème en donkerrood. Sommige hebben zelfs twee kleuren!
De zonnebloem is er in hoge en lage soorten en in vaste en eenjarige planten. De eenjarige plant is ruw behaard en krijgt een steel die wel 5 meter hoog kan worden. De vaste zonnebloem wordt daarentegen meestal maar 2 meter hoog. De bloemen kunnen een diameter van 15 tot 20 cm hebben. De vaste-plant-zonnebloem bloeit in september en oktober. De eenjarige zonnebloemen bloeien van juli tot eind augustus. Deze variant wordt vaak door kinderen in de tuin geplant en hiermee worden wedstrijdjes gehouden. Wie heeft de hoogste zonnebloem gezaaid? Grappig weetje is dat de hoogste zonnebloemen vaak gekweekt worden uit het voer dat voor vogels bestemd is.
Onvolwassen planten waarvan de bloemknop nog niet is geopend, vertonen heliotropisme, dit houdt in dat de bloemknop op zonnige dagen meedraait met de zon. ’s Nachts keert de bloemknop terug naar de oostelijke stand. Tegen de tijd dat de bloem zich opent, verstijft de bloeistengel in de oostelijke stand. Daardoor wijzen bloeiende zonnebloemen de hele dag naar het oosten; het heliotropisme is dan voorbij.
Zonnebloem in de tuin
De zonnebloem kun je zaaien in april, mei en begin juni. Omdat deze zonnebloemen zo groot kunnen worden, hebben ze extra organisch voedsel nodig. Hierdoor krijgen de hoge soorten meer steun. Wanneer de plant is uitgebloeid kun je de pitten drogen en gebruiken als vogelvoer of opnieuw zaaien. De zonnebloem heeft, zoals zijn naam al verklapt, veel zon nodig. De mooiste bloemen krijg je door de pitjes te zaaien in een kleigrond en regelmatig de oude bloemen eruit te knippen.
Zonnebloem in de keuken
Natuurlijk wordt er van de zonnebloem, zonnebloemolie gemaakt. Die staat bij bijna iedereen in de keuken. Maar deze olie kun je ook gebruiken als massageolie voor slecht helende wonden. En wanneer je vitaminetekort hebt, doe je er goed aan zonnebloempitten te eten. Deze zijn rijk aan vitamine B1, B2 en F, ijzer, fosfor en zwavel. De zaden kun je gepeld of ongepeld, rauw of geroosterd eten en hebben een pittige smaak. Zonnebloempitten zijn ook erg lekker in een salade.
Naast de zonnebloempitten kun je nog veel meer van een zonnebloem eten. In het vroege voorjaar kun je de grote zaailingen opeten als kiemplanten, net zoals tuinkers. De kiemplantjes zijn krokant en hebben een nootachtige smaak. Ze smaken heerlijk op een boterham of in een salade. Wanneer de plant al groter gegroeid is kun je de bloemknoppen, net voordat de bloemen zich openen, oogsten. Deze bloemkoppen kun je net als artisjokken heerlijk stoven. De smaak van deze bloemkoppen zijn bitter.
Deel deze pagina