Ben jij klaar voor het nieuwe aspergeseizoen?

  • aspergeseizoen

Ben jij klaar voor het nieuwe aspergeseizoen?

Nog even geduld hebben en dan is het weer aspergetijd! Op de tweede donderdag van april wordt officieel het aspergeseizoen geopend. Het seizoen duurt van 14 april t/m 24 juni. Het is mogelijk dat er half maart en begin juli ook asperges verkrijgbaar zijn, maar let dan goed op de afkomst, want deze asperges kunnen afkomstig zijn uit het buitenland. Om optimaal van dit heerlijke seizoensproduct te kunnen genieten, geven wij hier vast wat handige tips.


Wanneer is een asperge vers?

Je gaat er misschien van uit dat alle verkooppunten (dag)verse asperges aanbieden maar helaas is dat niet altijd het geval. Hoe weet je nou of de asperges vers zijn?

  • Als de stengels glanzen
  • Als de stengels (zachtjes) tegen elkaar wrijven, hoor je een piepend geluid
  • Het snijvlak aan de onderzijde van de stengel mag niet ingedroogd zijn. Een handige tip is even met je nagel op het vlak te drukken

Asperges bereiden, hoe doe je dat?

Benodigheden:
500 g verse asperges per persoon
snufje zout


Witte asperge bereiden

Was de asperges zorgvuldig. Snijd voor het schillen ongeveer 1,5 cm van de onderzijde af en leg de asperges dan 30 minuten in koud water. Hierdoor kunnen ze zich weer vol zuigen met water en zijn ze beter te schillen. Leg de asperges plat op een werkblad en schil de stengels met een dunschiller of een speciale aspergeschiller. Schil royaal en twee keer geheel rond zodat er geen vezelige stukjes schil achterblijven. Leg de asperges in ruim koud water, voeg er een snufje zout aan toe en breng het water aan de kook. Laat de asperges 5 minuten zachtjes door koken. Neem daarna de asperges van het vuur en laat ze 15 minuten met gesloten deksel doorgaren. Haal ze met een schuimspaan of twee vorken voorzichtig uit het kookvocht en laat goed uitlekken.


Groene asperge bereiden

Groene asperges hoef je in principe niet te schillen. De uitzondering zijn de dikkere groene asperges, daarvan hoef je alleen het onderste gedeelte, 6-8 cm te schillen. Schil die zorgvuldig met een dunschiller of een speciale aspergeschiller. Snijd van de onderzijde ongeveer 1,5 cm af. Breng ze in een pannetje water met zout aan de kook en blancheer de asperges in 3 minuten beetgaar (5 minuten als je van zacht en gaar houdt). Haal ze daarna meteen voorzichtig uit het kookvocht en laat goed uitlekken.


Paarse asperges bereiden

Paarse asperges hoef je niet te schillen. Het bijzondere aan de paarse asperge is dat deze rauw gegeten kan worden. Vanwege het hoge suikergehalte is de paarse asperge uitermate geschikt voor verwerking in verse salades. Dus alleen even wassen en een stukje van de onderzijde afsnijden.


Asperge tips

  • De schillen en de ondereinden kun je bewaren en samen met het kooknat gebruiken als basis voor een overheerlijke aspergesoep.
  • Asperges zijn gaar als je met een vork goed in het uiteinde kunt prikken.

Lees meer over asperges.

Bekijk ook eens de website van Het Nederlands Aspergecentrum.

Deel dit artikel:

Tuin