Eetbare bloemen in de tuin en in de keuken

Veel mensen weten dat je met bepaalde bloemen kunt koken, maar hoe dat precies in zijn werk gaat en om welke bloemen het gaat is vaak minder bekend. Eetbare bloemen zijn bovendien vaak gemakkelijk te kweken en doen het prima in potten. Ideaal dus voor op je balkon op terras. We zetten een paar bijzondere, mooie en smaakvolle bloemsoorten voor je op een rij.

Goudsbloemen

Deze goudkleurige bloemen geven je tuin een warme gloed en fleuren elk gerecht op. De bloemblaadjes van de goudsbloem kun je toevoegen aan salades en rijstgerechten. Ook soepen, sauzen en roereieren breng je met deze bloemen heel mooi op kleur. Handig om te weten: Goudsbloemen houden mieren op afstand en verbeteren de grond waarin ze staan, wat gunstig is voor de rest van je planten!

Oost-Indische kers

De bloemen van de Oost-Indische kers hebben een pittige bite en smaken naar radijs en mosterd. Hierdoor zijn ze ideaal als garnering bij een kleurrijke salade of bij de soep. Handig om te weten: Des te donkerder de bloemen, des te scherper de smaak. En Oost-Indische kers houdt in je tuin ook slakken op afstand!

Smakelijke viooltjes

Viooltjes zijn gemakkelijk in verschillende kleuren te kweken en handig om mee te werken in de keuken. Door de lichte en zoete smaak passen de bloemen goed bij dessertgerechten, in salades, gebak en taart.

Afrikaantje

Ook de bloemblaadjes van Afrikaantjes kun je heel goed eten. De roodgekleurde bloemen hebben een frisse citrusachtige smaak. Ze passen heel goed bij visgerechten en smaken heerlijk door een salade. Bovendien zijn de bloemen ideaal voor een kleurrijke garnering.

Zonnebloem

Iedereen kent natuurlijk zonnebloemolie! Het ontbreekt in bijna geen enkele keuken. Maar je kunt nog veel meer van een zonnebloem eten. Denk aan de lichtpittige zonnebloempitten die heerlijk smaken door een salade. Maar ook de krokante kiemplantjes, die lijken op tuinkers. Ze hebben een nootachtige smaak en zijn heerlijk op je boterham. Als laatste kun je zelfs de bloemkoppen eten, net voordat ze gaan bloeien. Stoof ze op dezelfde manier als artisjokken en je hebt een ietwat bitter smakende groente!

Lavendel

Lavendel is niet bij iedereen bekend als ingrediënt, maar toch kun je er verschillende dingen mee doen. Hak bijvoorbeeld eens wat verse lavendel fijn en strooi het over je salade voor een verrassende smaak. Dit kan overigens ook met gedroogde lavendel. 
Ook kun je van lavendel een heerlijke azijn maken voor over je salade. Breng azijn aan de kook en giet deze in een steriele fles samen met de lavendel. Bewaar het mengsel twee weken op een koele, donkere plek en verwijder vervolgens de lavendel met een zeefje uit de azijn.

Bloemen van groente-, fruit- en kruidenplanten

Van verschillende groenteplanten in je tuin kun je ook de bloemen eten. Zo smaken de bloemen van de courgette en van venkel heerlijk door een salade of in een roerbakgerecht. Heb je toevallig een blauwe bessenstruik of pompoenen in je tuin staan? Hiervan kun je ook de bloemen plukken om je gerechten mee op te fleuren.

De bloemen van de meeste kruidenplanten kun je ook eten. Deze smaken een beetje hetzelfde als het kruid maar dan wat milder. Experimenteer eens met paarse bieslookbloemen of zachte saliebloemen. Ook de bloemen van munt, oregano, rozemarijn, koriander en komkommerkruid zijn een aanrader!

Niet alle bloemen zijn eetbaar

Niet alle bloemen zijn eetbaar, sommige zijn zelfs giftig. Zo kun je de bloemen van de tomatenplant, de aardappel, aubergine, pepers, paprika’s en asperges bijvoorbeeld niet eten!

Voor meer informatie en inspiratie kun je een kijkje nemen bij BoomBites. Hier kun je eetbare bloemen bestellen en je vindt er leuke recepten.

Deel dit artikel:

Boeken