Fruit verwerken

In september is de tijd rijp om een groot deel van de oogst uit je moestuin te verwerken. Fruit bijvoorbeeld, kun je op verschillende manieren verwerken. Je kunt er jam van maken, de vruchten inmaken of bijvoorbeeld invriezen. Mijn Keukentuintje geeft tips en informatie over hoe je dit doet.

Wecken

Met de huidige gezondheidstrend en de opkomst van gezond vers voedsel is het wecken weer helemaal terug. Wecken heeft dan ook nog steeds belangrijke voordelen ten opzichte van andere technieken. De producten zijn verser, direct serveerbaar na het openmaken en vrij van geur-, kleur-, en smaakstoffen. Wecken is alleen een geschikte conserveermethode voor fruit.

Benodigdheden wecken

  • Weckglazen met deksel
  • Weckringen
  • Klemmetjes/beugel
  • Etiketten

Stappenplan wecken

  1. Maak de weckpotten eerst schoon met soda (natriumbicarbonaat).
  2. Vul de weckpotten met de in te maken vruchten.
  3. De flessen worden afgesloten met een glazen deksel. Tussen fles en deksel komt een rubberen ring, de weckring. Om het deksel op z’n plaats te houden wordt deze vastgezet met een metalen beugel.
  4. De potten worden daarna enige tijd in een weckketel of oven met bijna kokend water geplaatst. Hierdoor ontsnapt de lucht uit de fles, zodat in de fles een vacuüm ontstaat. Door de verhitting worden schadelijke organismen, zoals bacteriën en schimmels, gedood. De beugel voorkomt dat het deksel van de fles gaat.
  5. Laat de weckpotten rustig afkoelen.
  6. Na het afkoelen kan de beugel worden verwijderd. (Als de pot sist, er komt dan lucht in de pot, is het wecken niet gelukt).
  7. De vruchten zijn nu lang (enige jaren) geconserveerd.
  8. Schrijf de inhoud en het jaartal op het etiket en plak deze op de pot

De fles kan voor gebruik worden opengemaakt door aan het lipje van de weckring te trekken. Hierdoor wordt het vacuüm verbroken dat de deksel stevig op de pot houdt.

Invriezen

Door vruchten in te vriezen blijven aroma, kleur en veel andere eigenschappen behouden. Doordat de cellen in de vruchten kapot vriezen kan de structuur echter wel minder worden, maar de smaak is nog goed. Zorg dat je rijpe, maar geen overrijpe vruchten invriest .Verwerk de vruchten zo vers als je kunt, maak ze schoon en snij ze eventueel in stukjes. Wanneer je de vruchten in koud water (ijswater) wast, zullen ze minder kneuzen. Door de vruchten even in suikersiroop te dompelen houd je de in te vriezen vruchten langer mooi.

Suikersiroop maken

Neem een steelpannetje. Doe daar 1 op 1 een mengsel van water en suiker in. Aan de kook brengen en even laten doorkoken. Af laten koelen – klaar. Je kunt er ook nog vitamine C (ascorbinezuurpoeder, te koop bij de drogist) in oplossen voor een frissere smaak en om verkleuring van de vruchten tegen te gaan.

Aardbeien
Gebruik stevige vruchten. Haal de kroontjes eraf en was ze goed in koud water. Uit laten lekken en laten drogen op een schone theedoek. Doe bij 500 g vruchten eventueel 50 g suiker en zet ze in een bak in de diepvries. Pas als ze bevroren zijn in zakjes verpakken. Je kunt ze 1 jaar bewaren.

Abrikozen en perziken
Goed rijpe, maar nog stevige vruchten gebruiken. 1 minuut blancheren, daarna schillen en ontpitten. Als je ze daarna in suikersiroop dompelt blijven ze beter in de diepvries. Bewaartijd 1 jaar.

Appels
Gebruik stevige, friszure appels. Schillen, in partjes verdelen en de klokhuizen verwijderen. De schoongemaakte partjes 1,5 minuut blancheren. Daarna afkoelen onder de koude kraan en goed uit laten lekken. Dompel ze in suikerstroop en vries ze in. Bewaartijd 1 jaar. Uiteraard kun je ook appelsap en appelmoes invriezen.

Bessen en bramen
Gebruik alleen gave vruchten. Goed wassen en uit laten lekken. De bessen daarna ritsen. Vermeng ze met 50 g suiker per 500 g vruchten. Zwarte bessen kunnen met goed resultaat ook zonder suiker worden ingevroren. Bewaartijd 10-12 maanden.

Druiven
Goed wassen en laten uitlekken. Goed rijpe, zoete druiven kun je zonder suikerstroop invriezen. Iets wrang smakende druiven worden beter door ze even in suikerstroop te dompelen. Bewaartijd 1 jaar.

Frambozen
Gebruik rijpe, geen overrijpe vruchten. Het vruchtvlees moet nog stevig zijn. In koud water (nog beter: ijswater) wassen en uit laten lekken. Eventueel vermengen met 50 g basterdsuiker per 500 g vruchten. Bewaartijd 1 jaar.

Peren
Gebruik rijpe handperen of stoofperen, schillen, in partjes snijden en in suikerstroop met ascorbinezuur dopen, dan blijven ze blank. Daarna invriezen. Handperen zijn zo 1 jaar te bewaren, stoofperen een half jaar.

Pruimen
Niet alle pruimen laten zich met even goed resultaat invriezen. Met pruimen met een dunne schil lukt het het beste. Was ze en haal de pitten eruit. Even in suikerstroop dompelen en invriezen. Bewaartijd 1 jaar.

Bron: Boerenbond.nl

Deel dit artikel:

Tuin