Boekentip: Lintolerantie

Ben je intolerant voor lactose en/of fructose? Dan is Lintolerantie het perfecte kookboek voor jou! Lindy van Arkel (24) heeft samen met haar moeder Francis van Arkel een boek geschreven met meer dan honderd fructose- en lactosevrije gerechten. Van soepen, snacks en kindertraktaties tot hele maaltijden. Je kunt het allemaal vinden in het boek.


Lindy kwam er in de zomer van 2017 achter dat ze zelf fructose- en lactose-intolerant is. Vage klachten als misselijkheid, hoofdpijn, buikpijn en gebrek aan energie zorgden ervoor dat ze zich liet onderzoeken. De diagnose gaf duidelijkheid, maar hield ook in dat ze niet alles kon blijven eten zoals ze gewend was.

Na de uitslag ging de moeder van Lindy, die een achtergrond heeft als voedingsdeskundige en kok, aan de slag om ervoor te zorgen dat Lindy zonder klachten kon blijven genieten van eten. Al haar favoriete maaltijden, snoepjes en snacks maakten ze fructose- en lactosevrij. Samen hebben ze al deze gerechten gebundeld in het boek Lintolerantie. Hierdoor kun jij nu ook smullen van alle heerlijke gerechten.


Hartig en Zoet

Het boek heeft geen indeling zoals je gewend bent van een kookboek, met voorgerechten, hoofdgerechten en nagerechten. In dit boek zijn alle gerechten onderverdeeld in de hoofdstukken ‘Hartig’ en ‘Zoet’. Onder het hoofdstuk Hartig komt van alles aan bod. Denk aan zalmkroketten met cocktailsaus, worstenbroodjes, citroenrisotto met venkel, paella, hazelnootpasta, granola en groentespaghetti met romige kabeljauw. Bij veel gerechten staat ook nog een variatietip. Hierdoor kun je met één recept meerdere gerechten maken!

Het zoete hoofdstuk bevat heerlijke gerechten als crème brûlée, gevulde koeken, stroopwafels, karameltoffees, pepernoten, donuts, scones met mascarpone, soesjes en een carrotcake met yoghurtglazuur. Alleen al bij het lezen van alle gerechten in de inhoudsopgave krijg je zin om aan de slag te gaan.


Het complete boek is prachtig vormgegeven met kleurrijke foto’s die je het water in de mond laten lopen. Kortom dit boek is een echte aanrader als je van lekker eten houdt en rekening moet houden met intoleranties. Maar ook als je alles kunt eten, is dit boek een aanwinst in jouw keuken!


Bestel dit boek

Deel dit artikel:

Tuin