Meer smaak met minder zout
Nederlanders eten over het algemeen veel te veel zout; zo’n 9 gram per dag, terwijl ons lichaam maar 1 gram nodig heeft. Meer mag, maar meer dan 6 gram schaadt onze gezondheid. 80 Procent van onze zoutinname komt uit kant- en klare producten. Door veel vers te koken kun je jouw zoutinname dus al een aardig eind terugbrengen.
- Vermijd kant- en klare kruidenmixen. Je zou het misschien niet denken maar sommige mixen bestaan voor 81% uit zout. Door zelf sauzen, dressings, marinades of pizza te maken, heb je veel meer in de hand hoeveel zout je binnenkrijgt.
- Kies ook eens voor andere smaakmakers. Verse kruiden bijvoorbeeld, die geven vaak nog veel meer smaak aan je gerecht dan zout. Wist je bijvoorbeeld dat verse geraspte bloemkool over een carpaccio, dezelfde smaakbeleving geeft als zoute Parmezaanse kaas?
- Veel mensen weten niet dat brood een flinke zoutdrager is. Eén boterham bevat gemiddeld 0,35 gram zout. Door zelf je brood te bakken, kun je het zoutgehalte in je dagelijkse porties brood reguleren.
- Je hoeft niet helemaal zoutloos te eten. Gebruik voortaan bijvoorbeeld de helft minder zout en verdubbel het gebruik van verse kruiden en specerijen. Dit zorgt direct al voor een grote afname van je zoutinname!
Deel dit artikel: