Doe mee aan de Verspillingsvrije week 2020

Image

Stop voedselverspilling in eigen keuken

We gooien met z’n allen in Nederland jaarlijks veel voedsel ongebruikt weg. Bijna 35 kilo voedsel per persoon per jaar! Daarom organiseert de stichting Samen tegen voedselverspilling van 1 t/m 7 september de Verspillingsvrije weekGelukkig zijn er veel verschillende tips en trucs om voedselverspilling in jouw eigen keuken tot een minimum te beperken. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. We zetten een paar handige tips voor je op een rij.

Verschillende delen van groente- en fruitsoorten zijn eetbaar én lekker zonder dat we ons daar bewust van zijn. Hierdoor belanden veel eetbare delen zonder nadenken in de afvalbak. Het groene gedeelte van een prei of de stengel van een broccoli bijvoorbeeld. Hetzelfde geldt voor het blad van onder andere wortels, radijsjes en rapen. Het loof hiervan is een lekkere toevoeging aan een salade of soep.


Groenten en kruiden recyclen

Wist je dat je met bepaalde onderdelen van sommige groenten en fruit kunt zorgen voor een nieuwe oogst? Groenten die je kan recyclen zijn bijvoorbeeld: prei, selderij, sla en bieslook. Met wat geduld en water kan een deel van het oude plantje uitgroeien tot een volwaardig nieuw plantje. Aardappelschillen geef je een nieuwe leven op een hele andere manier. Met aardappelschillen die je normaal weg zou gooien maak je namelijk je eigen aardappelchips.


Vries het in

De diepvries is een goede plek om voedsel voor langere tijd te bewaren. Heb je bijvoorbeeld te veel fruit in huis, wacht niet tot ze verkleurd zijn zodat je ze kunt weggooien. Snij het fruit in stukjes en bewaar deze in een goed afgesloten diepvrieszakje in je vriezer. Bewaar ook de schil en harde stukjes (de kontjes) van bijvoorbeeld asperges, wortels en aardappels in de diepvries. Superhandig voor wanneer je een gezonde en rijke soep op tafel wil zetten, je kunt er namelijk bouillon van trekken. Hetzelfde geldt voor het invriezen van verse kruiden.


Bewaren

Ook kun je voedselverspilling zelf tegen gaan, als je weet waar je verschillende soorten groente en fruit moet bewaren. Lees hier op welke manier en plek je voedsel het langst vers houdt.


Maak je eigen compost

Overig gft-afval is een prima basis voor het maken van je eigen compost. Wil je weten hoe je dit doen? Lees dan meer over composteren.

Deel dit artikel:

Boeken