Image

Een insectenhotel maak je makkelijk zelf

Graag geziene gasten in jouw moestuin zijn vlinders, bijen en insecten. Een goede manier om ervoor te zorgen dat deze dieren naar jouw moestuin komen, is het bouwen van een insectenhotel. Een leuke klus om samen met jouw kinderen te doen!


Insecten zijn super interessant om samen met je kinderen naar te kijken. Van dichtbij zien ze er haast buitenaards uit en wat werken ze hard daar in jouw moestuin. Insecten, bijen en vlinders zijn belangrijk omdat ze bloemen bestuiven, luizen opeten en goed zijn voor het ecosysteem. Deze dieren naar jouw moestuin lokken, is dan ook een super goed idee.


Stap 1

Het basismateriaal waarmee je een insectenhotel bouwt, bestaat uit houten plankjes, schroeven, een boormachine en eventueel wat kippengaas. De kamers in het insectenhotel kun je met heel veel verschillende soorten natuurlijk materiaal vullen. Dit verzamel je in het bos of rondom je huis, zoals takjes, dennenappels, bamboestokjes, boomschors, stro, gebroken potjes en/of een paar houten balken.

Image

Stap 2

Het insectenhotel kun je opbouwen in een oud wijnkistje waarin je vakken maakt met houten plankjes. Of je bouwt het volledige insectenhotel met houten plankjes die je aan elkaar schroeft. Elke vorm en grootte is mogelijk.

ImageImage

Stap 3

Met alle verschillende soorten materialen maak je kleine habitatjes voor allerlei diersoorten in de diverse vakjes in jouw insectenhotel. Sluipwespen kruipen bijvoorbeeld graag in de ronde opening van een bamboestokje en oorwormen slapen graag in een potje vol stro. In houtblokken boren we gaatjes onder een hoek van 45 graden, zodat er geen regenwater in komt.

ImageImage

Stap 4

Je kunt het insectenhotel aan een wand of boom hangen, of op een paal zetten. De beste hoogte is tussen de 1 en 3 meter. Kies altijd voor een warm en beschut plekje, want daar houden de insecten in jouw hotel van!

Image

Deel dit artikel:

Boeken