Workshops: Fruit verwerken

Workshops: Fruit verwerken

Geen jam of chutney smaakt zo lekker als een zelfgemaakte jam of chutney van je eigen oogst. Maar hoe doe je dat precies en waar kun je dat leren? Op verschillende plekken in Nederland worden workshops gegeven over zelf jam en chutney maken en over het wecken van fruit. We hebben een aantal locaties waar je workshops kunt volgen voor je op een rij gezet.

Kookstudio Sprankenhof in Udenhout biedt verschillende workshops:

 • Workshop jam maken
  Je krijgt een korte rondleiding door de pluktuin van Sprankenhof. Je plukt als het seizoen het toelaat zelf je fruit en maakt hiervan, in de kookstudio, je eigen verrukkelijke jam. Inclusief welkomstdrankje en een grote pot jam mee naar huis. Duur: ca. 2,5 uur.
 • Workshop jams en chutney
  Deze workshop biedt onverwachte smaakcombinaties! Je gaat bijzondere jams maken waarbij je fruit combineert met kruiden en chutneys in combinatie met noten, kruiden en rozen.  Inclusief welkomstdrankje en 3 zelf gevulde potjes plus recepten mee naar huis. Duur: ca. 2,5 uur
 • Workshop wecken
  Wecken is een heel oude techniek om seizoensproducten te verwerken tot heerlijke delicatessen. Verse oogst verwerk je tijdens deze workshop tot de mooiste conserven. Wat, is afhankelijk van wat er die dag uit de tuin komt, maar piccalilly sowieso!  Inclusief welkomstdrankje en twee zelf gevulde weckpotjes plus recepten mee naar huis. Duur: ca. 2,5 uur

Frutti Confetti biedt verschillende fruitworkshops.

 • Pluk en kook 
  In de ‘Pluk en Kook’ workshop wordt de oogst direct verwerkt tot allerlei fruitige producten. Denk aan een drankje, taart, jam, chutney, saus of siroop.
  Op aanvraag zijn de volgende locaties gedurende het zomerseizoen beschikbaar voor ‘Pluk en Kook’: Wellerlooi, Holthees, Renkum en St. Agatha. Heb je zelf een boomgaard bij huis of ken je een pluktuin in de buurt? Frutti Confetti kan dan ook op die locatie komen.
 • Jamsessie
  Speciaal voor groepen een mini-jamfabriek; een rij tafels met alle benodigde apparaten en keukenhulpjes maken het hele werkproces zichtbaar. Na deze workshop weet je alles over het maken van een lekker potje jam! Datum en locatie op aanvraag. Duur jamsessie: 3 uur met proeverij.
 • Kweepeeratelier
  De kweepeer hoort bij ‘vergeten fruit’ en het is een lastige vrucht om te bewerken. In deze uitgebreide kookworkshop leert je de kweepeer van binnen en buiten kennen. Deze workshops wordt in oktober gegeven op diverse locaties in Nederland.
 • Walnootatelier
  Groene walnoten gebruiken in de keuken? Kan dat? Inderdaad, soms kunnen niet-rijpe vruchten verwerkt worden tot de heerlijkste producten. De groene walnoot is daar een mooi voorbeeld van. In de workshop ga je groene walnoten plukken, pittige drankjes maken en noten konfijten. Datum: elk seizoen rond 24 juni. Locatie: La Tertulia in Sint Agatha of een locatie bij jou in de buurt.
 • Chutney maken
  Chutneys zijn zoet, zuur of pittig, of van alles een beetje. Je leert verschillende varianten maken en je gaat je eigen fantasie loslaten op een freestyle-chutney. De workshop wordt afgesloten met een proeverij of een stoofschotel. Op aanvraag zijn de volgende locaties beschikbaar voor Chutney maken: Boxmeer, Holthees, Nijmegen, St. Agatha en Wageningen. Als voldoende ruimte is, doen ze de workshop bij je thuis.

Bij de Cruydhof in Tricht kun je terecht voor een Workshop jam en gelei. Hier leer je het verschil tussen jam en gelei, het proces van jam maken en ga je aan de slag met makkelijke en lekkere recepten. Daarna is het tijd om te proeven. Ideaal voor iemand met een moestuin met fruitoogst en natuurlijk voor jamliefhebbers. De workshop begint om 10.00 uur en duurt tot 13.00 uur. Kosten: 37,00 euro incl. proeverij met vers gebakken brood en verschillende soorten jam en gelei.


Deel dit artikel:

Boeken