In gesprek met Jeroen Hovens

Jeroen Hovens is Operationeel Manager bij Koppert Biological Systems in Duitsland. Hoewel dit bedrijf in de eerste plaats bekend staat om haar producten in biologische gewasbescherming, is het in wezen een kennisbedrijf op het gebied van duurzame land- en tuinbouw. Wij vroegen aan Jeroen wat het belang is van bijen en andere insecten voor de groente- en fruitteelt.


Wat doet Koppert Biological Systems precies?

“Koppert streeft ernaar om voortdurend natuurlijke principes te ontdekken en te benutten. We hebben reeds talloze oplossingen ontwikkeld die de weerbaarheid van planten zozeer hebben verbeterd dat ziekten vrijwel geen kans meer hebben.”


Hoe draagt Koppert bij aan een betere groente- en fruitteelt?

“Wij streven naar groenten en fruit geproduceerd met minder chemische gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. Zo dragen we bij aan het verduurzamen van de voedselproductie.”


Wat doen bijen en andere insecten precies waardoor ze onmisbaar zijn in de groente- en fruitteelt?

“Deze dieren zorgen voor de bestuiving van planten. Zonder bestuiving is er geen voorplanting en zijn er dus geen vruchten. Zeker niet op de lange termijn. Groenten en fruit die bestoven zijn, zijn veelal groter, smaakvoller en langer houdbaar.”


Wat is de grootste bedreiging voor de groente- en fruitteelt waardoor bijen niet meer bestuiven?

“Door menselijk toedoen neemt het leef- en werkgebied van insecten en bestuivers af. Hier zijn zeer veel oorzaken voor aan te wijzen, variërend van bebouwing en wegen, lucht- en watervervuiling, intensivering van de landbouw tot het gebruik van schadelijke stoffen. We moeten zorgen voor voldoende leefbaarheid voor natuurlijke bestuivers. Iedereen kan hier aan bijdragen. Denk hierbij aan bloemrijke akkerranden, insectenhotels, planten in je tuin die insecten aantrekken etc.”


Koppert Biological Systems biedt gewasbescherming met minimaal gebruik van chemische middelen aan. Hoe doen jullie dat?

“De natuur herbergt de oplossing. Koppert probeert deze te doorgronden en nog belangrijker: beschikbaar en pragmatisch toepasbaar te maken voor de land- en tuinbouw. Daar zit nu net de moeilijkheid. Hoe kun je van een theoretische oplossing een praktische toepasbaarheid maken? Wij besteden jaarlijks veel inspanningen om nieuwe uitdagingen op te lossen. En daar is Koppert Biological Systems goed in gebleken. Research en ontwikkelingen van Koppert vormen regelmatig een bron van biologische oplossingen, die vervolgens wereldwijd worden ingevoerd.”


Als de bestuiving van cultuurgewassen door insecten volledig weg zou vallen, vermindert de voedselproductie wereldwijd met naar schatting tien procent. Wat zijn daar de gevolgen van?

“Met een groeiend aantal bewoners op onze mooie aarde, laat zich het effect raden. Minder voedsel voor meer mensen betekent schaarste en spanning. Denk hierbij aan hongersnood, oplopende prijzen en conflicten.”


Hoe kunnen we dit voorkomen?

“Door de natuur een handje te helpen; maak ruimte voor de natuur en de natuurlijke bestuivers, zoals hommels en bijen. Bijvoorbeeld door je tuin of balkon bestuiversvriendelijk in te richten. En als je de ruimte hebt; kweek je eigen groenten, fruit en noten. Een appel- en notenboom vragen wellicht veel ruimte, maar aardbeien, frambozen, en bijvoorbeeld blauwe bessen zijn prima zelf te telen en smaken heerlijk.”


Wat hoop je nog te bereiken in jouw vakgebied?

“In een aantal teelten zijn we al heel ver met biologische systemen, denk met name aan vruchtgewassen, daar wordt nauwelijks nog chemie gebruikt. Er zijn echter nog heel veel gewassen waar we net gestart zijn, fruitteelt, sierteelt maar ook openbaar groen en akkerbouw. Het zou mooi zijn als we ook hier ons steentje kunnen bijdragen.”


Kweek je zelf ook groenten en fruit?

“Ik heb wel een tuin, maar niet echt een moestuin. In mijn tuin staan wel twee appelbomen. De bloesems van deze bomen trekken in het voorjaar veel hommels en bijen aan. Ook staan er verschillende planten in mijn tuin die insecten aantrekken, zoals Nepata Walkers, Salvia Caradonna en Echinacea purpurea.”


Waar let jij op bij het kopen van vers?

“In de supermarkt let ik op de kwaliteit plus op het land van herkomst. Ik koop het liefst verse producten die uit de buurt komen. Zo draag ik een steentje bij aan een schoner milieu. Wat ik lekker vind is paprika, dat eten we héél veel: als rauwkost, op de bbq, gevuld of in sauzen. Verder koken we graag met verse kruiden. Basilicum bij een tomatensalade en zelfgemaakt pizza. Rozemarijn bij gebakken aardappeltjes. En munt voor de thee. Ook rode bieten staan in mijn top 3. Al ben ik de enige die ze thuis lust. Ik eet ze koud en warm. Dat ik ze alleen moet eten, dat neem ik voor lief!”

Lees ook het artikel: Het nut van bijen en insecten in de moestuin.


Deel dit artikel:

Ereaders