Ben jij klaar voor het nieuwe moestuinseizoen?!
Vanaf 15 mei mogen alle planten weer naar buiten. Ben jij klaar voor het nieuwe moestuinseizoen? Wij helpen je graag met een goede start. Ga je voor een optimale oogst, deel dan slim jouw moestuin in. Weet jij welke gewassen graag naast elkaar staan en welke niet? En ben je al in het bezit van de 7 meest handige moestuingereedschappen? Mijn Keukentuintje geeft tips om jouw moestuinseizoen tot een groot succes te maken.
Bij het aanplanten van je moestuin is het belangrijk om rekening te houden met de meest ideale standplaats per plant. Sommige plantensoorten hebben een positieve invloed op elkaar. Maar er zijn ook plantensoorten die graag ver uit elkaar staan omdat ze elkaar verzwakken. De ene groente lokt bijvoorbeeld insecten die nuttig zijn voor de buurman, of hij jaagt juist de belagers van de ander weg. Ook scheiden sommige planten stoffen af waar buurplanten niet tegen kunnen, waardoor deze minder goed groeien.
Goede buren, slechte buren
Zodra je hebt besloten welke groente- en fruitsoorten je in je moestuin wilt planten, bekijk dan eerste welke planten goede buren en welke planten slechte buren voor elkaar zijn. Wij zetten er een paar voor je op een rij.
Voorbeelden van goede combinaties
• Aardappelen naast karwij, bonen of knoflook
• Maïs naast courgette of bonen
• Radijs met tuinkers, sla, tomaten, bieten of dille
• Slasoorten naast aardbeien,
• Selderij naast stambonen, tomaten of prei
• Tomaat met peterselie en basilicum
• Komkommer met bonen, erwten of kool
• Ui met wortelen, bieten of aardbeien
• Wortel met ui, knoflook of afrikaantjes
Voorbeelden van slechte combinaties
• Komkommer met tomaat of radijs
• Slasoorten naast selderij
• Ui met koolsoorten of bonen
Kruiden en bloemen
Ook sterk geurende keukenkruiden en bloemen kun je gebruiken om insecten te verjagen of juist aan te trekken. Kruiden zoals bieslook, kervel, tijm, rozemarijn, basilicum en bernagie zaai je gemakkelijk tussen andere gewassen in en hebben een positieve invloed op je combinatieteelt.
Met bloemen in je moestuin trek je onder andere bijen en vlinders aan, die weer zorgen voor bestuiving. Wil je nuttige insecten aantrekken, plant dan bijvoorbeeld duizendblad, honingklaver, goudsbloemen, zonnebloemen, boekweit, lupine, teunisbloemen of klaprozen. Vlinders in je tuin komen af op bijvoorbeeld nachtschade, wilde kamperfoelie, korenbloemen, wilde marjolein en vlinderstruiken.
Moestuingereedschap must haves
Om moestuinieren makkelijk en leuk te houden, is goed gereedschap onmisbaar. Elke klus in je moestuin vraagt om een ander soort gereedschap. Wij zetten de 7 belangrijkste tuingereedschappen voor je op een rij, inclusief het gebruik ervan.
1. Riek
Een riek gebruik je om aarde los te maken, het gazon te beluchten en planten uit de grond te halen en te verpoten zonder de wortels te beschadigen.
2. Spade
Deze gebruik je voor het grovere moestuinwerk. Het belangrijkste waar je bij aankoop op moet letten is de lengte van de steel, dit helpt een zere rug te voorkomen.
3. Handschep
Met een handschep maak je gaten voor het zaaien van zaadjes en het planten van bloembollen. Ook is het een handige hulpmiddel bij het scheuren van planten en struiken.
4. Schoffel
Een schoffel snijdt het onkruid los en maakt de grond rondom het onkruid los. Hiermee voorkom je dat het onkruid verder kan groeien.
5. Gieter / tuinslang
Een gieter en tuinslang zijn onmisbaar, voldoende water is immers essentieel voor een goede oogst. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, materialen en uitvoeringen.
6. Snoeischaar
Je gebruikt een snoeischaar om planten, struiken, dunne en middel dikke takken af te knippen. Je kunt het best een schaar van hardstaal nemen, die blijft het langst scherp.
7. Zakmes of aardappelmesje
Een echte moestuinder heeft altijd een zakmes of eventueel een aardappelmesje op zak. Hiermee kun je snel even wat oogsten of iets doorsnijden.
Wil je meer weten over het maken van jouw eigen moestuin?
Lees dan ook het artikel: ‘Maak een moestuinplan’.
Deel dit artikel: