Moestuinblog door
Geert-Jan Koning
Geert-Jan heeft een baan als marketeer bij Liander, waarvoor hij dagelijks bezig is met vraagstukken rondom duurzame energie. Moestuinieren is een hobby van hem. In zijn blogs lees je wat hij meemaakt in zijn moestuin en vertelt hij over teeltmethoden en andere praktische onderwerpen.
De perfecte samenwerking
Samenwerken, er is heel wat over gezegd en geschreven. In de sport, in het bedrijfsleven, in de muziek, overal is samenwerking nodig om te komen tot mooie resultaten. In de moestuin is het niet anders. Planten en dieren weten hoe ze elkaar bevoordelen zonder dat daar ingewikkelde afspraken over zijn gemaakt. De ultieme vorm van samenwerking in de natuur? Symbiose! Van Dale omschrijft dit als: ‘het samenleven van twee ongelijksoortige organismen die daar beide voordeel bij hebben’.
Rhizobium
Een prachtig voorbeeld van symbiose is die van de wortelknobbelbacterie (Rhizobium) en vlinderbloemige planten zoals bonen, peulen en klaver. Zo ook bij de rode klaver die ik vorig jaar augustus zaaide als groenbemester.
De bacterie nestelt zich in de wortels van de plant waar ze een infectie veroorzaakt. Daaruit ontstaan de wortelknobbeltjes (zie foto onder). De deal die bacterie en plant hebben gesloten? Planten hebben stikstof nodig, maar ze kunnen de stikstof in de atmosfeer niet zelf opnemen. De bacteriën zetten stikstof uit de atmosfeer met behulp van het enzym nitrogenase om naar een vorm die de plant wél op kan nemen. Zo voorzien zij dus vlinderbloemigen van essentiële voedingsstoffen. De plant geeft in ruil hiervoor suikers aan de bacteriën, die zij op hun beurt weer nodig hebben voor groei.
De ogenschijnlijk onbeduidende knobbeltjes hebben een enorm opslagvermogen van stikstof. Verschillende experimenten laten zien dat er tussen de 1,5 en 3 kg stikstof per are (100 m²) wordt vastgelegd door klaver (waar dus die bacteriën in symbiose mee leven). Ter vergelijking: om de bodem van 1,5 kg stikstof te voorzien door middel van stalmest heb je 300 kg stalmest nodig. Dát is nu wat je noemt een perfecte samenwerking!
Lees meer blogs van Geert-Jan Koning
Deel dit artikel: