Ruim 35.000 bijen geteld tijdens eerste Nationale Bijentelling


Bijen zijn onmisbaar in je moestuin. Ze bestuiven je planten en helpen je zo aan een topoogst! Bijen kunnen in Nederland wel een handje hulp gebruiken, want veel soorten worden met uitsterven bedreigd. Daarom organiseerde Nederland Zoemt afgelopen weekend eerste Nationale bijentelling. Ruim 3500 mensen hebben deden mee en samen telden zij ruim 36.000 bijen.

De deelnemers telden gedurende een half uur alles wat er zoemde in hun tuin. Met behulp van een bijengidsje konden de verschillende bijen worden vastgesteld. De meest voorkomende bij is de honingbij, die ruim 12.000 keer is geteld. Op nummer twee staat de rosse metselbij, en ook de hommel is vaak gezien.

Bedreigde diersoort

De telling is een initiatief van Nederland Zoemt, waarin LandschappenNL, Natuur & Milieu, IVN en Naturalis samengaan. De natuurorganisaties maken zich zorgen over de wilde bij en willen graag bijhouden hoe het met de verschillende soorten gaat.

De helft van de bijna 360 bijensoorten die in Nederland voorkomen, is bedreigd. Bijen zijn nog steeds belangrijk voor ons voedsel: 80 procent van de eetbare gewassen is afhankelijk van bijen voor de bestuiving.

Deel dit artikel:

Ereaders