Boek: Minder afval, minder verspillen

Schrijfster Laetitia Birbes, een echt stadsmeisje, vond dat ze te veel afval weggooide én daar wilde ze iets aan doen. In een paar jaar tijd werd haar hoeveelheid afval aanzienlijk minder en kon ze aan haar afval zelfs plezier beleven. Dit is een typisch voorbeeld van ‘zero waste’. Wil jij ook een expert worden in zero waste? Dan is het boek van Laetitia ‘Minder afval, minder verspillen’ iets voor jou. Binnen vier weken heb jij alle tips en tricks toegepast in je dagelijks leven!


Jouw persoonlijke afvalprofiel

Voordat je kunt beginnen met je zero waste project, is het natuurlijk goed om te weten hoe milieubewust jij bezig bent. Het afvalprofiel vooraan in het boek stelt je verschillende vragen die jij met ‘juist’ of ‘fout’ moet beantwoorden. Stellingen als: ‘ik verdrink bijna in de plastic draagzakken waar ik niets mee doe’, ‘ik lees nooit een etiket want daar begrijp ik geen snars van’ en ‘ik heb geen idee waar de afkortingen PMD en GFT voor staan’. Aan de hand van jouw antwoorden kun je zien hoe goed jij al bezig bent.

Het boek geeft je vervolgens advies om zo goed mogelijk te recyclen en zo weinig mogelijk te verspillen. Je krijgt meer dan vijftig tips voor een afvalvrije levensstijl. Zero waste betekent namelijk ook dat je jouw eigen levensstijl kunt aanpassen, zodat je zo weinig mogelijk afval creëert.


Zero waste in vier weken

Het boek eindigt met een duidelijk en handig vier wekenoverzicht. Hierin kun je zien hoe jij binnen vier weken een zero waste expert kunt worden. Iedere week komen dezelfde onderwerpen aan bod: cosmetica, keuken, huishouden, doe-het-zelf, opruimen, recyclen en buitenhuis. Iedere dag van de week pak jij een ander onderwerp aan. Zo ontdek je dat je in plaats van wegwerp-wattenschijfjes ook wasbare kunt gebruiken, dat het heel eenvoudig is om je eigen wasmiddel te maken en dat het veel rust geeft om alle elektrische apparaten uit je keuken te halen, die je toch nooit gebruikt. Een leuk idee om je weekend mee af te sluiten: organiseer een picknick met familie en vrienden en gebruik al je producten die je nog in huis hebt, maar echt op moeten. Hiermee creëer je niet alleen minder afval, maar heb je ook nog eens een leuke middag!


Bestel dit boek

Deel dit artikel:

Ereaders