Moestuinblog door Geert-Jan Koning
Geert-Jan heeft een baan als marketeer bij Liander, waarvoor hij dagelijks bezig is met vraagstukken rondom duurzame energie. Moestuinieren is een hobby van hem. In zijn blogs lees je wat hij meemaakt in zijn moestuin en vertelt hij over teeltmethoden en andere praktische onderwerpen.
Ideale werknemers
Het moestuinseizoen loopt af, tijd om weer mest op de moestuin te brengen voor het volgende jaar. Toen ik daar vanochtend, omgeven door heerlijke aroma’s, mee bezig was bedacht ik me dat er toch weer een mooi moestuinseizoen achter me ligt. Heerlijke groentes hebben we geoogst, prachtige bloemen geplukt, vrienden en familie blij gemaakt met wat er uit onze tuin kwam. Ik teken voor nóg zo’n seizoen!
Het mooie is dat die prachtige oogsten ‘als vanzelf’ zijn gegaan. Het enige dat ik deed is de condities proberen te scheppen waarbinnen de planten optimaal konden groeien en bloeien. Als ik de planten als mijn werknemers zou beschouwen dan zijn het ideale werknemers geweest dit jaar. Ik geloof dat dít ook de essentie van goed moestuinieren is: als ‘werkgever’ moet ik de condities scheppen waarin mijn ‘werknemers’ (de planten) optimaal kunnen presteren. Als ik daarin verzaak, weet ik ook welk resultaat ik kan verwachten. Die condities zitten in verschillende zaken:
Voeding
Verschillende planten (families) hebben ieder hun eigen voedingsbehoeftes. Als ik zomerwortels hetzelfde zou behandelen als rode kool dan gaat het mis.
Temperatuur
De ene plant heeft warmte nodig, de ander kan prima tegen de kou. Als ik verontwaardigd zou zijn omdat komkommerplanten bij de eerste nachtvorst dood gaan, dan moet ik bij mezelf te rade gaan en niet de plant of de vorst de schuld geven. Ik heb dan waarschijnlijk te vroeg gezaaid.
Vocht
Wanneer moet ik water geven? Naast de weersomstandigheden spelen bodemkenmerken en het stadium waar de plant zich in bevindt een grote rol in de keus voor water geven. Als ik dat niet begrijp, is de kans groot dat planten niet ontkiemen, verdrogen of veel minder vrucht dragen.
Bescherming
Planten hebben hulp nodig bij bescherming tegen ziektes of beestjes. Daar kan ík deels voor zorgen door bijvoorbeeld uien en wortels bij elkaar te zetten, door gewassen af te dekken met vliesdoek bij kou of door de jaarlijkse strijd tegen de Coloradokever aan te gaan.
Als ik mijn best blijf doen om de ideale condities te scheppen, zullen mijn gewassen dat ieder jaar weer belonen. Daar hoef ik niet eens meer om te vragen. En met die gedachte is het scheppen in stalmest echt geen enkel probleem :-)!
Lees meer blogs van Geert-Jan Koning
Deel dit artikel: