Moestuinblog van Geert-Jan: Een vleugje Toscane

Moestuinblog door Geert-Jan Koning

Geert-Jan heeft een baan als marketeer bij Liander, waarvoor hij dagelijks bezig is met vraagstukken rondom duurzame energie. Moestuinieren is een hobby van hem. In zijn blogs lees je wat hij meemaakt in zijn moestuin en vertelt hij over teeltmethoden en andere praktische onderwerpen.


Een vleugje Toscane

Afgelopen zomer waren we voor het eerst in Toscane. Zinderende hitte, ieder stadje als een klein open lucht museum en ontelbare wijn- en olijfgaarden. Het liefst zou je een stukje Toscane meenemen, zeker als de terugreis kil en nat is.


Zwarte van Toscana

Een stukje Toscane dicht bij huis; dat is dit jaar gelukt. Dankzij de, door velen vergeten of voor sommigen zelfs totaal onbekende, palmkool. Zelfs het grote moestuinhandboek van Velt schrijft niets over deze Nero di Toscana, dat zegt veel! Rond de 18e eeuw komt dit gewas veelvuldig voor in Toscaanse gerechten. En hoewel het klimaat daar een stuk zachter is, gedijt palmkool ook prima in Nederland.


Wie de plant ziet begrijpt ogenblikkelijk waar de naam palmkool vandaan komt. Prachtige langwerpige donkergroene bladeren geven de kool het aanzien van een palmboom. Je oogst als eerste de onderste bladeren, de plant groeit intussen gewoon door. Ze kunnen wel 90 cm hoog worden! Hoe palmkool smaakt weet ik eerlijk gezegd nog niet, want het is voor het eerst dat ik deze pant in de tuin heb staan tussen de oer-Hollandse boerenkool in. Maar gezien het feit dat Italianen weten wat lekker is, zal dat vast goed komen! Zijn we straks toch weer een beetje in Toscane :-)!


Lees meer blogs van Geert-Jan Koning

Deel dit artikel:

Boeken