Moestuinblog ‘Jeuk’ door Geert-Jan Koning

  • blogger geert jan koning

Moestuinblog door Geert-Jan Koning

Geert-Jan heeft een baan als marketeer bij Liander, waarvoor hij dagelijks bezig is met vraagstukken rondom duurzame energie. Moestuinieren is een hobby van hem. In zijn blogs lees je wat hij meemaakt in zijn moestuin en vertelt hij over teeltmethoden en andere praktische onderwerpen.


“Jeuk”

Als planten jeuk konden voelen had ik serieus medelijden met ze. Neem nu de artisjok: het is er één groot gekrioel van luizen. Je moet er toch niet aan denken dat je op zo’n manier wordt aangevallen door die ‘jeukbeestjes’. Als ik er aan denk begin ik al bijna te krabben….

Andere insecten spinnen volop garen bij deze luizenkolonie. Dezelfde artisjok zit namelijk tjokvol met lieveheersbeestjes.
Het veelkleurig lieveheersbeestje om precies te zijn, in diverse variaties. Zo’n 100 luizen per dag verorberen deze bondgenoten van mij. De larves van lieveheersbeestjes eten er trouwens zo’n 600 per dag, die zijn dus nog een stuk effectiever!

Ook de tuinboon is erg gevoelig voor bladluis. Zo heb je prachtig bloeiende tuinboonplanten en zo zitten vol met zwarte luis. Dan kun je hopen op een enorme kolonie lieveheersbeestjes, maar er zijn ook andere maatregelen te treffen. Dit jaar hebben we dille geplant tussen de tuinbonen, dat schijnt een probaat middel te zijn tegen de ‘jeukdiertjes’. En áls ze komen, dan kun je de toppen van tuinboonplanten er uit halen. Dat is namelijk de landingsplek voor de luizen omdat daar de meeste voedingsstoffen van de plant in zitten. Vooralsnog gaat het met onze tuinbonen goed, misschien wel dankzij de artisjok…….

Lees meer blogs van Geert-Jan Koning

Deel dit artikel:

Boeken