Moestuinblog door Geert-Jan Koning
Geert-Jan heeft een baan als marketeer bij Liander, waarvoor hij dagelijks bezig is met vraagstukken rondom duurzame energie. Moestuinieren is een hobby van hem. In zijn blogs lees je wat hij meemaakt in zijn moestuin en vertelt hij over teeltmethoden en andere praktische onderwerpen.
Groen bemesten
Zoals ik al eerder in mijn blogs schreef is de bodem, of beter gezegd het bodemleven, de basis van sterke planten. En bodemleven moet natuurlijk iets te eten hebben, vandaar het jaarlijkse bemesten van de tuin. Tot zover niks nieuws. Vorige week zaterdag ben ik gestart met een experimentje. De kleine zaadjes op de foto hieronder kennen we vooral in fijn gemalen vorm als mosterd. Voor mij moeten ze het komende voorjaar zorgen voor voeding van die duizenden organismen in de bodem. Gele mosterd als groenbemester!
Groenbemesting
Wat is groenbemesting eigenlijk? Het handboek ‘Ecologisch Tuinieren’ van Velt geeft er een mooie omschrijving van. ‘Het telen van gewassen die niet in de eerste plaats voor menselijke consumptie dienen maar bijdragen aan de zorg voor de bodem.’ Daarbij noemen de auteurs verschillende voordelen:
- Vasthouden en beschikbaar maken van voedingsstoffen. In de herfst en winter spoelen veel voedingsstoffen uit die door deze planten worden vastgehouden.
- Bemesting en humusaanbreng. De uiteindelijke vertering van het wortelstelsel en de plant zorgt voor bemesting en humus.
- Bescherming en verbetering bodemstructuur. Groenbemesters bedekken de bodem waardoor deze minder aan weersinvloeden onderhevig is. Bovendien wortelen sommige groenbemesters erg diep, wat weer goed is voor de structuur van de bodem.
- Onkruidgroei drukken. Doordat deze planten de bodem bedekken krijgt onkruid weinig kans.
- Stikstof vastleggen uit de lucht. Vlinderbloemige groenbemesters slaan stikstof op in de wortels wat na afsterven weer vrijkomt voor het volgende gewas.
- Bodemontsmetting. Sommige gewassen hebben een ontsmettende werking zoals afrikaantjes. Zij scheiden stoffen af die schadelijke aaltjes doden.
- Bodemherstel. Een seizoen groenbemesters telen geeft de bodem rust.
Een voordeel dat zij niet expliciet noemen is het aantrekken van insecten op bloeiende groenbemesters. Het is een prachtige voedingsbron in de late zomer voor bijen!
Alleen maar voordelen?
Met zoveel voordelen zou je de hele tuin inzaaien met groenbemesters nadat je hebt geoogst. Maar helaas, er zitten soms ook nadelen aan. Ik heb nu twee bedden ingezaaid met gele mosterd (het staat na 3 dagen al boven de grond!), maar moet volgend seizoen goed rekening houden met welke planten ik daar vervolgens zet. Gele mosterd hoort bij de kruisbloemigen en die familie is erg gevoelig voor knolvoet. Dus volgend jaar op die plekken zeker geen kolen, want die horen bij dezelfde familie.
Lees meer blogs van Geert-Jan Koning
Deel dit artikel: