Moestuinblog van Geert-Jan: Spiegel van de ziel

Moestuinblog door Geert-Jan Koning

Geert-Jan heeft een baan als marketeer bij Liander, waarvoor hij dagelijks bezig is met vraagstukken rondom duurzame energie. Moestuinieren is een hobby van hem. In zijn blogs lees je wat hij meemaakt in zijn moestuin en vertelt hij over teeltmethoden en andere praktische onderwerpen.


Spiegel van de ziel

(Moes)tuinen zie je in talloze varianten. Tuinen van beginners en van door de wol geverfde tuiniers. Verwaarloosde tuinen en paradijsjes die dagelijks een flinke dosis aandacht krijgen. Super strakke tuinen en tuinen waar meer het managementprincipe ‘laissez-faire’ geldt.

Persoonlijkheid

In hun kostelijke boek ‘De tuin als lusthof & slagveld’ schrijven Gerda Bosman en Corlijn de Groot dat de tuin de spiegel van de ziel is. Uit onderzoek van omgevingspsycholoog Agnes van den Berg blijkt dat mensen met een hoge behoefte aan structuur meer van zorgvuldig gemanicuurde tuinen houden, zo schrijven zij in hun boek. Natuurlijke, wilde tuinen daarentegen passen dan weer niet bij mensen met dit persoonlijkheidskenmerk. Ook opleidingsniveau en type tuin lijken een relatie met elkaar te hebben. Zo zag Van den Berg dat hoger opgeleiden minder gecharmeerd zijn van goed onderhouden tuintjes.


Toen ik dit las probeerde ik natuurlijk mijzelf de spiegel voor te houden. Waar houd ík van? Ik moet zeggen dat het in de afgelopen 7 jaar wat is veranderd. Opgevoed met de principes van mijn opa (keurig onderhouden, strak aangelegd) ben ik begonnen. Maar inmiddels kijk ik er anders naar. De moestuin is opgedeeld in teeltbedden die ik netjes heb genummerd in mijn logboek (klinkt als veel structuur). Op die manier kan ik de vruchtwisseling een beetje in de gaten houden. De bedden zelf zijn echter rommelig omdat ik de bodem zoveel mogelijk bedekt wil houden, mijn opa zou er hoofdschuddend bij hebben staan kijken. En onze eigen achter(sier)tuin? Dat is ook al zo’n combi van structuur en ‘rommel’. Wat het ook zegt over mijn persoonlijkheid, de planten en dieren zijn dol op mijn keuzes. Grote opbrengsten in de moestuin en veel insecten in onze achtertuin!


Lees meer blogs van Geert-Jan Koning

Deel dit artikel:

Ereaders