Jij op vakantie? Je moestuin niet!

Jij op vakantie?
Jouw moestuin niet!

De zomer is heerlijk. Lange zomeravonden in eigen tuin, buiten eten (uit eigen tuin) en misschien wel lekker er even tussenuit of op vakantie. Jouw moestuin kan best een dagje zonder je, maar als je langer weg gaat, is het verstandig om voorbereidingen te treffen zodat ook jouw moestuin de vakantie goed doorkomt.

Het meest handige is natuurlijk om iemand te vragen om jouw moestuin te verzorgen wanneer je weg bent. Misschien wil je buurman of buurvrouw jouw groente-, fruit- en kruidenplantjes wel water geven en oogsten wanneer nodig. Is er niemand die het van je kan overnemen, zorg dan ten eerste voor voldoende schaduw in je tuin. Het Nederlandse weer is wisselvallig maar tegen een reeks hete en zonnige dagen zijn de meeste planten niet bestand. Schaduwdoeken ophangen in jouw tuin voordat je vertrekt, helpt verdamping van water, verbranding en uitdroging van jouw moestuin voorkomen.


Voor vertrek

Om te zorgen dat je moestuin jouw vakantie overleeft, laat je hem in een zo goed mogelijke staat achter. Verwijder daarom al het onkruid dat je tegenkomt en ook alle uitgebloeide delen van jouw planten. Zomergroenteplanten (zoals courgettes, tomaten en komkommers) kun je extra compost geven zodat ze ook tijdens je vakantie voldoende voedingsstoffen hebben.

Zet planten in potten in de schaduw voordat je vertrekt en geef vlak voordat je weggaat veel water aan al je planten. Dit mag echt wel meer zijn dan normaal zodat je planten er even op kunnen teren. Een laagje afgemaaid gras of compost doet ook veel planten goed. Het vermindert de verdamping van water uit de grond en helpt de groei van onkruid voorkomen. Meer watertips.


Oogst voordat je gaat

Afhankelijk van wat je in je moestuin hebt staan valt er in deze maanden veel te oogsten zoals paprika’s, pepers en tomaten. Maar ook sla, komkommers, spinazie, radijsjes, augurken en boontjes kun je al oogsten. Het is belangrijk dit te doen anders loop je grote kans dat je oogst gaat rotten en op de grond valt. Zonde van al dat lekkers en rotting brengt ook meer kans op ongedierte en onkruid.

Oogst je meer dan dat je nog kunt eten voor je vertrekt? Geen probleem! Er zijn verschillende manieren om fruit te verwerken, kruiden te bewaren en groente en fruit te drogen.

Met deze handige tips (of aardige buren) zorg je ervoor dat niet alleen jij, maar ook je moestuin volop kan genieten van de zomervakantie.


Deel dit artikel:

Tuin