• moestuinklussen mei

Moestuinklussen in mei

Mei is voor veel moestuiniers de mooiste maand van het jaar, want dan start officieel het moestuinseizoen! In mei kun je al aardig wat oogsten, om hier vervolgens een heerlijk vers gerecht me te maken in de keuken. En vanaf half mei kun je aan de slag met zaaien in de volle grond en met het verpotten van de plantjes die al weken binnen staan. Helaas voelt het onkruid zich ook heerlijk in deze periode. Handen uit de mouwen, dus!


Oogsten

In mei kun je de eerste oogst binnenhalen. De radijsjes die je in maart hebt gezaaid zijn uitgegroeid tot kleine rode knolletjes. Ze smaken heerlijk in een salade met bijvoorbeeld komkommer of spinazie. Verder oogst je in mei snijbiet, verschillende soorten sla, raapsteeltjes en asperges.


IJsheiligen

IJsheiligen (11-15 mei) is één van de oudste en misschien ook wel het bekendste begrip uit de volksweerkunde. Dit zijn de laatste dagen in het (voor)jaar waarop het ’s nachts nog kan vriezen. Een late nachtvorst kan nu veel schade aanrichten in je moestuin. Dat is dan ook de reden dat je pas na IJsheiligen kan beginnen met het planten in de volle grond.

Na IJsheiligen is het tijd om de plantjes die je binnen hebt voorgezaaid, in de volle grond te poten. Zorg ervoor dat je de plantjes eerst laat wennen aan de buitentemperatuur. Dit heet afharden.


Het groene goud

Eigenlijk kan iedereen asperges in zijn tuin hebben, ook al heb je geen moestuin. Is de grond te zwaar of is het moeilijk om verhoogde bedden te maken, dan kun je toch groene asperges oogsten. Je snijdt iedere dag de groeischeuten af. Groene asperges hoef je niet te schillen. Snij het houtachtige kontje eraf, even in de grilpan tot ze beetgaar zijn en dan een scheutje goede olijfolie erover… eet smakelijk!

Je mag asperges oogsten tot 24 juni. Hierna heeft de plant rust nodig, voor een goede oogst volgend jaar. Lees hier meer over het zaaien of planten van asperges.


Bonenboog

Van half mei tot half juli zaai je stokbonen, onderaan bijv. een rozenboog, op een plekje in de volle zon. Pluk de bonen als ze jong en mals zijn. Kies bijv. voor de Blauhilde. Deze bloeit met paarse bloemetjes en geeft zoete, paarse bonen, die tijdens het koken verkleuren naar donkergroen. Heel bijzonder en extra lekker!

Deel dit artikel:

Boeken