Niet thuis, toch voldoende water!

Het grootste probleem voor de meeste vakantiegangers is zorgen voor voldoende water voor je planten wanneer je weg bent. Gelukkig vallen er ook in de zomer in Nederland regenbuien maar de hitte van de zon kan snel veel water doen verdampen.

Handig om te weten ten eerste is dat er veel minder verdamping plaatsvind op bewerkte grond dan op grond waar onkruid groeit. Verdamping kun je ook verminderen door de grond die niet mag uitdrogen te bedekken met gras, houtsnippers of stro. Deze organische laag werkt als het ware isolerend.

Kleine potplanten kun je het beste voor je vakantie in een emmer water onderdompelen totdat de grond door en door nat is.

Automatisch watergeven kan natuurlijk ook! Dit is handig als je echt voor langere tijd weg bent. Een automatische sproeier of druppelinstallatie met een tijdklok bieden dan de uitkomst. Het voordeel van een druppelinstallatie is dat het water vlak bij de wortels van de planten valt. Dit is een stuk efficiënter dan een sproeisysteem.


De truc met de fles

Een handig trucje om een watervoorraad aan te leggen voor grote potplanten is een plastic fles te gebruiken als watertoevoer. Je boort een gaatje in de onderkant van de fles en een gaatje in de dop. Hierna vul je de fles met water en duw je snel de flessenhals een stukje in de aarde. Op deze manier druppelt het water langzaam in de aarde.

Ook handig om te weten is dat je beter één keer flink veel water kunt geven dan elke dag een beetje. Als je iemand vraagt om je planten water te geven tijdens je vakantie hoeft diegene dus echt niet iedere dag langs te komen.

Deel dit artikel:

Tuin