In gesprek met Laura Emmelkamp

Ervoor zorgen dat gezinnen gezonder gaan eten, maar dat het nog steeds gezellig is aan tafel. Daar zorgt Laura Emmelkamp samen met haar man voor met het platform Keet Smakelijk. Hun nieuwste boek ligt sinds kort in de winkel. Hierin worden de kinderen meegenomen in de wereld van de tomaat. In ‘Chef Het Samen met tomaat’ leren de kinderen zelf gezonde gerechten te maken en leren ze hoe je eigen tomaten kunt kweken. Mijn Keukentuintje gaat in gesprek met Laura.


Hoe kwam je op het idee van Keet Smakelijk?

“Onze eigen kinderen aten heel slecht toen ze klein waren. Op een gegeven moment was ik zelfs apart aan het koken voor mijn man en mij en de kinderen. Dit waren we zo zat dat we op zoek gingen naar een oplossing. We gingen er verhalen bij verzinnen. Bij de broccoli bijvoorbeeld verzonnen we dat het eigenlijk mannetjes waren met een afrokapsel die naar de kapper moesten. Hun tandjes waren de schaar. Dit vonden ze zo leuk dat binnen no-time de broccoli op was en het zelfs hun lievelingsgroente werd. Door dit succes besloten we onze verhaaltjes op te schrijven. Zo ontstond ons eerste boek en onze website.”


Met het nieuwe boek ‘Chef het samen met tomaat’ heb je de Gourmand World Cookbook Awards gewonnen en sleepten jullie de titel ‘Beste kinderboek van de wereld’ binnen. Waarom heb je deze award gewonnen denk je?

“We zijn supertrots en heel erg blij dat het boek internationaal aanslaat. Het boek heeft een unieke vormgeving, een eigen stijl, er komen kinderen in voor en we hebben letterlijk een rode draad door het boek heen; namelijk de tomaat. Je wordt als lezer meegenomen naar een andere wereld. Er staan heel veel foto’s in en weinig tekst. Recepten worden stap voor stap uitgelegd met plaatjes en daarnaast vullen we het aan met kweektips. Want een eigen gekweekte tomaat smaakt zo veel lekkerder dan die uit de supermarkt.”


Jullie werken ook samen met kinderen. Op de website staan verschillende filmpjes en ook in de boeken helpen ze mee. Waarom kiezen jullie hiervoor?

“Ten eerste omdat we het gewoon heel erg leuk vinden om met kinderen te werken. Je krijgt veel van ze terug. En ten tweede omdat ze ook heel anders tegen sommige dingen aankijken. We schrijven kinderkookboeken en dus moet het ook écht voor kinderen zijn. Onze kinderen en onze buurtkinderen zijn heel behulpzaam geweest bij het hele proces van het boek ‘Chef het samen met tomaat’. Voordat deze in de winkel lag, zijn er heel wat etentjes en kooksessies met alle kinderen aan vooraf gegaan. Sommige gerechten vielen niet bij ze in de smaak en deze staan dan ook niet in het boek. Ook de melige grappen die in het boek staan, zijn samen met de kinderen verzonnen. Als zij ze niet begrepen, moesten ze eruit.”


Welk recept uit Chef het samen met tomaat is jouw favoriet?

“Een filodeegtaartje met cherrytomaatjes, ricotta, verse munt en rucola. Het gerecht ziet er feestelijk uit, is makkelijk te maken en smaakt heerlijk.”


In het boek staan alleen recepten met groenten en niet met vlees of vis. Waarom heb je daarvoor gekozen?

“We wilden in ons boek echt de groente centraal stellen en laten zien dat een gerecht ook prima zonder vlees en vis kan. We letten er goed op dat de voedingswaarden in orde zijn. Daarnaast leer je andere smaken ontdekken als je een paar keer in de week vegetarisch eet.”


Kook je thuis ook alleen met verse producten?

“Ja, eigenlijk wel. Ik kook elke dag en alleen met verse producten. Voor mij is dat een way of living en dus helemaal niet moeilijk. Je kunt uren in de keuken staan om een lekker gerecht op tafel te zetten, maar je kunt ook binnen twintig minuten een vers gerecht klaarmaken. Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn.”


Welke groente is jouw favoriet en waarom?

“Dat vind ik echt een lastige vraag, want ik ben echt een groentefreak en vind alle groentes lekker. Maar dan ga ik toch voor de groene asperges. Ze zijn knapperig en je kunt er eindeloos mee variëren. Van asperges in de risotto tot asperges onder de salade of juist heel klassiek met saus en ei.”


Welke gewassen zijn er allemaal op je stadsbalkon te vinden?

“Ik heb vroeger altijd samen met mijn vader een moestuin gehad. Nu heb ik helaas geen tuin, maar staat mijn balkon vol met potten. Er staan momenteel zes soorten tomaten, radijs, rucola en salanova sla. Ook staan er verse kruiden, want hier ben ik dol op: munt, bieslook, basilicum en peterselie. Binnen in onze keuken en in een zijkamer staan ook nog veel tomatenplanten, dus dat wordt oogsten in augustus en heel veel tomatensalades maken.”


Willen jullie nog meer boeken gaan uitgeven? En zo ja, kun je daar al iets over zeggen?

“Jazeker, maar we zijn nog hard aan het brainstormen. Chef het samen kan nog op heel veel manieren een vervolg krijgen: Chef het samen met sla, Chef het samen met soep of Chef het samen viert feest. Er zijn nog heel veel mogelijkheden, maar een boek begin je niet zomaar. We gaan hier nog even goed over nadenken. Animo is er gelukkig genoeg!”

Lees ook onze boekentip ‘Chef het samen met tomaat’.


Deel dit artikel:

Boeken