Tips om onkruid te voorkomen en te verwijderen

Onkruid wieden

Tips om onkruid te voorkomen en te verwijderen

Iedereen met een (moes)tuin heeft er last van: onkruid. Onkruid zijn eigenlijk planten die op een verkeerde plaats groeien. Dit kunnen mooie madeliefjes zijn, een heester of zelfs groente. Maar wanneer deze planten op een plek groeien waar jij ze niet wilt hebben, noemen we het onkruid. In dit artikel lees je tips voor het voorkomen en verwijderen van onkruid in je moestuin.


Onkruid weghalen is natuurlijk niet de leukste taak in jouw tuin. Daarom is onze eerste tip: haal het weg wanneer je toch al bezig bent in je moestuin. Door het regelmatig bij te houden, voorkom je dat het gaat woekeren en is dit klusje niet veel werk.


Voorkomen

Het beste kun je proberen om de groei van onkruid te voorkomen. En dat doe je zo:

  • Bedek de grond met een laag oude mest. Hierdoor verstikt het onkruid en verrijk je tegelijkertijd jouw eigen grond.
  • Plaats een bodembedekker zoals klaverblad in jouw tuin. Deze verstikt onkruid en kan aan het einde van het seizoen ondergeschoffeld worden.
  • Schoffel het bovenste laagje van de grond ongeveer één centimeter los. Hierdoor heeft onkruid minder grip en houdt de grond meer vocht vast.
  • Bedek de grond met een worteldoek. Dit houdt wortels en onkruid tegen, maar laat wel water toe.

Verwijderen

Diepgeworteld en hardnekkig onkruid kun je het beste handmatig verwijderen om ervoor te zorgen dat het niet snel weer terugkomt. Hiervoor moet je de grond omspitten, het onkruid met wortel en al verwijderen en dan de grond weer lichtjes glad schoffelen.
Een andere optie is de grond een tijdje bedekken met oude vloerbedekking of plastic, zodat het onkruid eronder stikt. Als dat gebeurt is, spit je de grond om.
Tip: Gebruik geen chemische middelen om onkruid in jouw moestuin aan te pakken. Het trekt in de grond en later dus ook in de gewassen die je erop gaat kweken. Bovendien is het schadelijk voor alle nuttige dieren en insecten die in jouw moestuin leven.


Veel voorkomende soorten onkruid

Tot slot bespreken we hoe je de drie meest voorkomende soorten onkruid het beste kunt bestrijden.

  • Paardenbloem: Verwijder paardenbloem handmatig met een schoffel of een schepje. Doe dit voordat het zaad verschijnt. Wanneer een bed overwoekerd raakt, bedek je deze met plastic.
  • Brandnetel: Graaf de brandnetel uit en verbrand de planten. Of maak er brandnetelgier van; een goede voedingsstof voor je moestuin. Brandnetel is een hardnekkig soort onkruid. Blijf daarom de grond goed doorspitten en verwijder alle wortels.
  • Kweekgras: Deze overblijvende plant haal je weg door te schoffelen en te harken. Vervolgens trek je de plant met de hand eruit. Let op: Zorg ervoor dat je de hele wortel meetrekt en herhaal dit regelmatig.

Deel dit artikel:

Boeken