Verschillende vogels, verschillende huisjes

Het is nog fris buiten, maar wel al een mooie tijd om de tuin in te gaan. Leg eens een nieuw stuk moestuin aan, richt je terras anders in of vrolijk je tuin op met leuke creatieve accessoires. Vogelhuisjes ophangen is een leuke en gemakkelijke manier om je tuin leuk aan te kleden en je biedt zo een plek voor vogels om hun nestje te bouwen. Om ervoor te zorgen dat een vogel zich in jouw tuin thuis voelt, geven wij je enkele praktische tips. Hoe en wanneer moet je een vogelhuisjes eigenlijk ophangen? En welke huisjes zijn het best geschikt voor bijvoorbeeld een mus, mees of spreeuw? Want ja, daar zit verschil in! Laten we beginnen met een paar basistips:

 • Het ideale moment om het nestkastje op te hangen is eind februari. Dan kunnen de vogels het kastje ook nog gebruiken als winterverblijf en kunnen ze erin broeden in het voorjaar.
 • Maak je zelf een kastje? Kies dan voor hout dat minimaal anderhalve centimeter dik is zodat het binnen niet te koud of te warm wordt voor de vogels. Een goede constructie en een stevige haak om het kastje aan op te hangen is ook belangrijk.
 • Zorg ervoor dat de zon niet de hele dag op en in het kastje schijnt, en dat het niet kan inregenen. Richt de opening daarom niet naar het westen, maar  naar het noordoosten of zuidoosten.
 • Geef vogels de ruimte om erin te kunnen vliegen. Let er dus op dat er geen takken voor de ingangen hangen.
 • Een hip vogelhuisje in felle kleuren vrolijkt je tuin op, maar helaas zijn deze minder geschikt als nestkastje. Gebruik voor nestkastjes neutrale kleuren zoals groen, bruin en houtkleur.
 • Zorg ervoor dat het huisje op twee meter hoogte hangt, zodat er geen roofdieren bij kunnen.
 • De huisjes hebben ieder jaar een schoonmaakbeurt nodig. Dit doe je met een handveger en eventueel kokend water zonder zeep.

Elke vogel z’n eigen soort huisje

Veel vogelsoorten hebben hun eigen voorkeur als het aankomt op hun huisje.

 • Koolmezen en pimpelmezen zitten bijvoorbeeld graag hoog, op zo’n twee of drie meter hoogte.
 • Huismussen broeden graag samen. Plaats voor hen een groter nestkastje met verschillende compartimenten hoog tegen het huis aan.
 • Spreeuwen zijn van vroeger uit gewend om onder dakpannen te broeden maar dat kan tegenwoordig niet meer overal. Er bestaan speciale spreeuwenpotten van aardewerk die je tegen de muur van je huis kunt hangen.
 • Roodborstjes zijn klein en vliegen gemakkelijk tussen takken. Ze houden van privacy, hang hun huisje daarom op in dichte begroeiing of tussen de bomen.

Op de website van de Vogelbescherming vind je meer informatie over verschillende type nestkastjes en het ophangen daarvan in je tuin. Lees ook hoe je je eigen nestkastje kunt maken!


Deel dit artikel:

Boeken