Courgetteteler Johan Tielen

Tielen Groenten B.V. is een echt familiebedrijf. Het werd gestart door de opa van Johan Tielen voor de oorlog, toen was het nog een gemengd bedrijf met koeien en groenten. De ouders van Johan hebben het bedrijf overgenomen, waardoor Johan opgroeide op de boerderij. Johan was altijd op het land te vinden en zag hetzelfde leven als dat van zijn ouders voor zich. Hij ging naar de HAS in Den Bosch en daarna aan de slag bij zijn ouders. Toen zijn vader overleed heeft Johan het bedrijf samen met zijn moeder voortgezet en zich volledig gericht op de tuinbouw. Sinds 2006 is het bedrijf gevestigd op een andere plek in America waar meer uitbreidingsmogelijkheden zijn.


Wat is het allermooiste aan de courgette?

“De courgette-teelt is een relatief kleine teelt in Nederland. De courgette houdt enorm van warmte en kan slecht tegen vochtig weer. Het bedrijf zit daarmee op een goede plek: boven in Limburg. Het is hier vaak een paar graden warmer dan aan de kust en we hebben lichte zandgrond waar regenwater snel in kan trekken. Het mooiste van de courgetteteelt vind ik het stukje natuur dat duidelijk terugkomt in het bestuivingsproces. Daarnaast geeft een courgette je altijd terug wat je erin stopt. Wanneer je dus goed voor de plant zorgt, kun je er langer van genieten en mooie vruchten van oogsten.”


Hoe eet jij de courgette het liefst?

“Wij eten onze eigen courgette in veel gerechten. Onze favoriet is toch wel de courgettesoep. Deze maken wij met drie courgettes, een flinke ui, een (winter)-wortel, knoflook, kerriepoeder, Provençaalse kruiden, kippenbouillon, peper en zout. Maar hier kun je natuurlijk eindeloos mee combineren. Voeg bijvoorbeeld tomaat, paprika, uitgebakken spekjes of zalm toe. Daarnaast vind ik het heerlijk om de courgette lekker puur in grote plakken met een klein beetje peper en zout van de barbecue te eten. Andere lievelingsgerechten zijn gevulde courgette, zoetzure courgette of pastasaus met courgette. Een minder bekend gerecht, maar erg lekker, is de courgettecake. Als we deze thuis bakken, is hij altijd snel op.”


Wat is jouw uitdaging in de teelt?

“De courgette is een erg kwetsbare vrucht. Hij heeft veel warmte en water nodig, maar ook weer niet té veel. De courgette groeit in de juiste omstandigheden ontzettend snel, waardoor we deze dus elke dag moeten oogsten. Van juni tot en met half oktober oogsten wij zeven dagen in de week en bij extreme hitte zelfs twee keer per dag. De courgette kan niet tegen hagel of extreme wind. Onze grootste uitdaging is om iedere klant precies te kunnen geven wat ze willen. Denk aan verschillende groottes, gewicht en verpakkingen.”


Welke tip als professioneel kweker heb jij voor onze hobbykwekers?

“Zorg goed voor de plant, dan zorgt deze ook goed voor jou. Laat de courgettes niet te groot worden. Wanneer je deze op tijd oogst, zal de plant energie steken in het laten groeien van nieuwe courgettes.”


Hoe vers koken jullie thuis?

“Thuis eten we eigenlijk altijd met verse groenten. We proberen zoveel mogelijk groenten van het seizoen te eten. Hierbij kiezen we voor een Nederlands of regionaal product. Inspiratie halen we uit de natuur, bij familie en vrienden en soms slaan we een kookboek open.”


Deel dit artikel:

Ereaders