In gesprek met: Lodewijk Hoekstra

  • Lodewijk Hoekstra

INTERVIEW LODEWIJK

Lodewijk Hoekstra is niet alleen bekend van de tv-programma’s Eigen Huis & Tuin en Greenkids. Hij is ook mede-eigenaar van NL Greenlabel. Hiermee wil hij mensen inspireren en informeren over hoe, waar en wanneer keuzes duurzamer kunnen, bijvoorbeeld bij het inrichten van je moestuin!


Het NL Greenlabel staat voor duurzame tuinen en het bevorderen van biodiversiteit. Hoe kun je dit toepassen in een moestuin?

“In de moestuin kun je tal van duurzame keuzes maken, bijvoorbeeld door zelf compost te maken. Of door te kiezen voor biologische potgrond; hierin zitten geen kunstmest en restproducten van kwekers in verwerkt, zoals bestrijdingsmiddelen. Ook kun je kiezen voor tropisch FSC-hout, maar het is nog duurzamer om te kiezen voor lokaal hout. Dit hout heeft geen duizenden kilometers afgelegd om in jouw tuin te belanden. En dan spaar je het milieu het meest.


Biodiversiteit kun je heel makkelijk in je moestuin toepassen. Wissel je groenten bijvoorbeeld af met bloemen, zoals Oost-Indische Kers. En maak een toren van wat oude pallets, zodat bijen, vogels en andere dieren hierin kunnen schuilen. Heb je minder ruimte maak dan eens een insectenhotel. Ik hou van (moes)tuinen die niet te netjes zijn, die lijken op de natuur en waar mensen en dieren graag in leven.”


Waarom is het volgens jou belangrijk dat ook kinderen zich bewust zijn van ‘groen’?

“Kinderen zijn vaak niet direct geïnteresseerd in (moes)tuinieren. Maar geef ze een potje, wat potgrond en zaadjes of een paar planten en ze zijn niet meer te stoppen. Dat ‘yes gevoel’ moet je krijgen als je klein bent. Dan is je interesse gewekt.”


Heb je zelf een moestuin?

“Op dit moment pendel ik tussen twee woningen, dus nu even niet. Maar, we hebben wel een vierkantemetermoestuin gehad. Er stonden groenten en kruiden in: tomatenplantjes, paprika, sla, tijm, rozemarijn. Rozemarijn is een heel sterke plant, die het ook goed doet in borders. Het is een halfheester en wordt graag gesnoeid. Dan blijft hij mooi compact.”


Welk gewas is jouw favoriet en waarom?

“Ik eet heel graag spinazie; als salade of door de pasta. Het is een heel veelzijdige groente. Ook kook ik graag met rozemarijn. En mijn favoriete stukje fruit, dat is toch wel een doodgewone appel. Wat ik ook belangrijk vind, is het eten van seizoensproducten. Tegenwoordig is bijna alles het hele jaar door verkrijgbaar. Dat is verwarrend. Ik eet ook het liefst biologisch.”


Weten je kinderen waar groente en fruit vandaan komt?

“Ik heb twee kinderen, eentje van 6 en een van 8 jaar oud. Door thuis zelf te moestuinieren, hebben ze ontdekt dat sla gewoon doorgroeit als je hem niet plukt. En dat als je te lang wacht met plukken, de slakrop een heel ander plantje wordt. Spelenderwijs dingen ontdekken, dat werkt volgens mij het beste voor kinderen.”


Eten jouw kinderen graag vers?

“Net zoals veel andere kinderen eten ook mijn kinderen niet alle groenten met smaak op. Boontjes eten bij de maaltijd dat blijft bijvoorbeeld lastig. Wat ze het lekkerst vinden zijn stukjes rauwe paprika, wortel en komkommer, als snack zo uit het vuistje.”


Wat kook je zelf graag met vers?

Ik heb een vrij druk leven waardoor uitgebreid koken vaak niet lukt. Maar, ik doe het wel graag. Als ik met zorg en aandacht kan koken, geeft mij dat veel voldoening. En het smaakt dan ook veel beter. Ik ben geen keukenprins, maar ik kook wel zo veel mogelijk met vers. Ik hou van uien, aubergine, aardappels, pasta en lasagne.”


Wat is jouw moestuintip voor onze lezers?

“Zorg voor zoveel mogelijk balans in je moestuin: plaats wat water voor de vogels, gebruik organisch materiaal en zet besdragende struiken bij je moestuin, want deze trekken vogels aan waardoor je minder last hebt van luizen en slakken. Nog een andere tip tegen luizen: hang een potje met wat stro erin ondersteboven in je tuin. Dit trekt oorwurmen aan die ook je luizen opeten.

En wil je zelf een koude kas maken? Probeer dan wat oude kozijnen (inclusief ramen) op de kop te tikken, bijvoorbeeld bij de gemeente. Hier maak je heel goedkoop en makkelijk een eigen kweekkastje van. Dit is een mooi klusje voor in de rustige wintermaanden. In januari/februari kun je ook de grond een keer goed bewerken met eigen compost of stalmest en de grond daarna weer laten rusten. In het voorjaar kun je binnen starten met voorzaaien. Gewoon op de vensterbank. Dan kan de voorpret voor het nieuwe moestuinseizoen vast beginnen!”

Deel dit artikel:

Boeken